De beste fotografie tips voor beginners door Karel Verweij

De beste fotografie tips voor beginners door Karel Verweij

Mijn naam is Karel Verweij en ik ben een gepassioneerd fotograaf. Het mooie aan fotograferen vind ik dat je de ware schoonheid van bepaalde dingen kan vastleggen. Deze mooie en bijzondere momenten kan je dan voor altijd bij je houden. Als jij pas net begint met fotograferen dan is dit artikel ideaal voor jou. Iedereen moet ergens beginnen en uiteindelijk kan iedereen een topfotograaf worden. 1.Apparatuur is slechts een klein onderdeel volgens Karel Verweij

De meeste beginners schaffen gelijk dure apparatuur aan omdat zij denken dat zij dan betere foto’s kunnen maken. Uit ervaring kan ik zeggen dat apparatuur slechts een klein onderdeel van het fotograferen is. Natuurlijk kan goede apparatuur wel degelijk meewerken aan een goede foto. Maar als je niet weet hoe je een foto moet maken dan heeft het weinig zin.

2. Leer eerst de basis

Het is belangrijk dat je eerst de basistechnieken leert van het fotograferen en je niet gelijk laat overdonderen door de beschikbare technieken. Uiteindelijk kan je je zelf steeds meer technieken aan leren. Ikzelf, Karel Verweij ben ook zo begonnen. 

3. Kies de juiste compositie

Een eerste goede stap is het leren om de juiste compositie te kiezen. Zorg dat er bijvoorbeeld geen storende elementen op de achtergrond te zien zijn. Houdt dezelfde hoogde als het onderwerp aan. Zet je onderwerp nooit in het midden. Als oplossing wordt hier vaak de regel van derden toegepast. Dit houdt in dat de foto in 9 vlakken wordt verdeeld waarbij het onderwerp op een kruispunt moet komen.

4. Oefening baart kunst

Ook bij fotograferen geld oefening baart kunst. Fotografeer heel veel en wees kritisch op je eigen foto’s. Hoe meer je dit doet hoe beter je jezelf kan ontwikkelen binnen dit vak. Zo heb ik zelf Karel Verweij inmiddels al zo'n 5000 foto's gemaakt. 

5. Houdt je camera stabiel

Het is zeer belangrijk dat je leert je camera stabiel te houden. De meeste foto’s die onscherp zijn komt meestal door beweging. Het beste kan je met je linkerhand het objectief ondersteunen en je rechterhand om af te drukken. Houdt je armen hierbij tegen je lichaam. Op deze wijze worden trillingen het meest voorkomen.

6. Lightroom en RAW

Adobe Photoshop Lightroom is een must have voor fotografen, met deze applicatie kan je jouw foto’s bewerken. Steek hier ook tijd in om het programma onder de knie te krijgen. Ook is aan te raden om te fotograferen in RAW formaat. Met RAW kan je alle informatie vastleggen die de sensor van de camera ook vastlegt. Met Jpeg bestanden verlies je meestal kwaliteit van de foto. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 LucasvanderBel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.