Alles over het Oekraïne-referendum

Alles over het Oekraïne-referendum

Iedereen die het nieuws heeft gevolgd weet er wel iets vanaf: het Oekraïne-referendum. Wanneer is dat referendum eigenlijk? Wanneer is de uitslag? Wat gebeurd er nu eigenlijk als het minimum van 4 miljoen Nederlanders bereikt wordt? Heeft dat wel echt invloed? De gevolgen van het Oekraïne referendum worden in dit artikel besproken.

 Wat doet de regering met de uitslag van het Oekraïne referendum?

Wat de Nederlandse regering met de uitslag gaat doen, is moeilijk te zeggen. Wel zal elke beslissing invloed hebben op Nederland en de bevolking. Geenpeil, die het referendum is begonnen, ziet de regering als een echte 'elite'. Wij, het volk, worden genegeerd en van een democratie is nauwelijks sprake. Wanneer Rutte besluit niets te doen met het raadgevende referendum terwijl er nee wordt gestemd, zal er onrust ontstaan. De bevolking die nee heeft gestemd, voelt zich genegeerd.

De positie van Nederland in de EU

Als blijkt dat Nederland nee stemt, zou dat schadelijk kunnen zijn voor de positie van Nederland in de EU. In Brussel zou er minder naar ons worden geluisterd. In dit geval zou Nederland het enige land zijn dat niet met het Oekraïne verdrag mee zou gaan.

Maar wat nu als andere landen ook nee zeggen? Die kans is niet heel klein, landen als Groot-Britannië, maar ook Italië en Griekenland zouden best tegen kunnen stemmen.

De relatie tussen Nederland en Rusland

Als we kijken naar de relatie van Nederland met Rusland, zien we dat deze al behoorlijk beschaamt is. Een 'nee' op het referendum zou deze relatie kunnen verbeteren, maar hoe dat in de praktijk loopt, is de vraag.

Officiële stemwijzer Oekraïne Referendum

Ben je opzoek naar de officiële stemwijzer van het Oekraïne referendum? Als je met officieel, die van ProDemos bedoeld, dan klopt het dat je deze nog niet hebt gevonden. De stemwijzer van het Oekraïne Referendum is nog in de maak.

Stemwijzer Oekraïne Referendum

Een officiële stemwijzer is er dus nog niet, wel is er een alternatief. Let alleen op dat dit misschien niet een perfecte stemwijzer is, de instantie die achter deze stemwijzer zit is namelijk onbekend. Bovendien meld Veling van ProDemos:

"De stellingen die daar staan zijn erg ingewikkeld. Per stelling wordt eerst een heleboel informatie gegeven, waar aannames in staan. Daar wordt vervolgens een vraag aan gekoppeld. Als ik het niet eens ben met de aannames, wat moet ik dan zeggen? Bovendien gaan sommige stellingen over voorspellingen. Je moet een specialist zijn om die gevolgen te kunnen inschatten."

Datum Oekraïne referendum

Op woensdag 6 april 2016 kunt u plaatselijk stemmen op het referendum over het verdrag Oekraïne.

Datum uitslag Oekraïne referendum

Op woensdag 12 april 2016 wordt de uitslag van het Oekraïne referendum vrijgegeven. Het referendum is raadgevend, de regering bepaald dus zelf of ze hierop ingaan. Rutte zegt bereidt te zijn te luisteren naar het referendum, maar de vraag is of het hele kabinet hiermee instemt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Info, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.