410 jaar verrekijkers

410 jaar verrekijkers

Op 25 september 1608 gaat Hans Lipperhey uit de Zeeuwse plaats Middelburg naar het toenmalige dagelijkse bestuur van de Staten van Zeeland. Dit om zijn nieuwste uitvinding de kijker van het verre zien, oftewel de verrekijker, op papier te laten zien.Waarschijnlijk hebben maar weinig mensen van Hans Lipperhey uit Middelburg gehoord. Maar belangrijk is, zonder hem hadden mensen zoals Isaac Newton of Christiaan Huygens geen ontdekkingen kunnen doen rondom de sterrenkunde. Zonder hem zou de microscoop niet bestaan, waarmee we vele ziekten hebben kunnen opsporen en genezen. Wat gebeurde er rondom de uitvinding van de verrekijker?

Aanvraag octrooi

Het is donderdag 25 september in het jaar 1608, de Zeeuwse uitvinder Hans Lipperhey heeft een aantal rollen papier onder zijn arm en treed hiermee het gebouw van de Staten van Zeeland binnen. Op deze papieren staat de uitleg van zijn nieuwste uitvinding 'het verre zien'. Het dagelijkse bestuur is enthousiast en keurt het voorstel goed. Dit betekend dat Lipperhey naar Den Haag moet om het aan de Staten Generaal en Prins Maurits moet laten zien.

Hetzelfde jaar tussen 4 en 8 oktober geeft Lipperhey een aantal succesvolle demonstraties op het hoofdkantoor van de Staten Generaal met zijn 'kijker van het verre zien', het is mogelijk om vanuit Den Haag de kerkklok in Delft af te lezen. Iedereen is enthousiast, waaronder het leger van de Zeven Nederlandse Verenigde Staten, deze bestellen vijf kijkers van het verre zien bij hem.

De afwijzing

Hans Lipperhey rekent 100 gulden per verrekijker, hetgeen wat later zijn valkuil zal worden. Want door zijn demonstraties in Den Haag heeft een brillenmaker uit Alkmaar, plus zijn eigen buurman zijn idee opgepikt, deze kunnen de 'kijker voor het verre zien' voor een stuk minder aanbieden. Hierdoor is het voor Prins Maurits en het leger niet interressant om de octrooi aan Lipperhey toe te kennen.

Omdat Prins Maurits en de Staten Generaal nooit een octrooi hebben toegekend rondom de verrekijker, bestaan er over heel de wereld verschillende uitvinders van de verrekijker. Geen van al deze verhalen hebben ooit schriftelijk bewijs kunnen leveren dat zij daadwerkelijk de uitvinder waren.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Onsquare, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.