BKR voluit bureau kredietregistratie

BKR voluit bureau kredietregistratie

Hier even een blog over het lenen van geld en de meldingen bij het BKR (Bureau kredietregistratie).

Je moet goed opletten met het lenen van geld. Als je al geld leent, betaal je de afgesproken maandtermijnen op tijd!

Want als je door omstandigheden 3 maanden achter komt te lopen wordt er bij het BKR een code achter je naam gezet. 

Eigenlijk wel een goed initiatief, ware het niet dat zo’n notering nog 5 jaar blijft staan nadat je de schuld hebt afgelost.

Hieronder leg ik je uit hoe dit werkt.              #BKR, voluit bureau kredietregistratie

 

1. BKR. De gevolgen en betekenissen van de codes achter je naam

 

Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, mag je geld lenen zonder toestemming van je ouders. Schulden die je maakt boven de € 250,- worden geregistreerd bij het BKR. Dit is ter bescherming van jezelf, zodat je niet meer leent, dan je terug kan betalen. Eigenlijk wel een goed initiatief, ware het niet dat zo’n codering nog 5 jaar blijft staan nadat je de schuld hebt afgelost. Dit is geen probleem als je netjes je maandbedrag op de afgesproken datum betaalt hebt. Als je door omstandigheden 3 x de maandbetaling overslaat, dan krijg je een code (A) achter je naam bij het BKR. En dan ben je slecht af als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, een lening wilt afsluiten of een auto wilt leasen. Deze codering, blijft ook na betaling van je gehele schuld nog 5 jaar zichtbaar. Dan zal de kredietverstrekker minder snel geneigd zijn je een krediet te verschaffen. Vaak weten mensen niet eens dat ze een negatieve BKR codering achter hun naam hebben staan. Je kunt je persoonlijke kredietoverzicht opvragen bij Stichting BKR. Doe dat via de site van Het BKR zelf, zodat je zeker weet dat je niet wordt opgelicht.

 https://www.bkr.nl › inloggen

 

2. De codes op je kredietoverzicht

 

Er zijn meerdere codes van toepassing op je kredietoverzicht bij het BKR. Namelijk de codes: A, H, 1, 2, 3, 4 en 5.

Ik wil je hier iets meer vertellen over de betekenis van de verschillende codes en de gevolgen hiervan.

 • Code A en H

Bij een achterstand van de betaling van je krediet, komt er een A (achterstandsmelding) achter je naam te staan. Dit is afhankelijk van het soort krediet dat je hebt en wanneer de betalingsachterstand bij het BKR bekend is.

Als je de betalingsachterstand weer herstelt dan loopt je krediet gewoon weer door. Er komt dan wel naast de A een H (herstelmelding) te staan. Als je de achterstand inloopt en het krediet beëindigd, omdat je het krediet helemaal hebt afgelost, staat er alleen dat het krediet is beëindigd. Maar de A blijft er bij staan.

Dus na de beëindiging van het krediet blijft de A nog 5 jaar zichtbaar bij het BKR, daarna verwijderen ze de melding.  Dus als je wilt leasen. lenen of een huis kopen, dan zal de kredietverstrekker tot en met 5 jaar na de laatste schuld die je hebt ingelost, de A nog zien bij een kredietcheck bij het BKR en waarschijnlijk je nieuwe krediet of lease aanvraag afwijzen.

 • Code 1

Als er een betalingsachterstand (A) bij het BKR is geregistreerd, zul je met de kredietaanbieder een betalingsregeling hebben afgesproken. Er zullen afspraken in staan over de betalingsachterstand, de aflossing hiervan en het krediet.

 • Code 2

De kredietaanbieder eist het hele openstaande bedrag in één keer op. In dit geval zal hij, als je dit niet direct terugbetaalt, waarschijnlijk een incassobureau inschakelen. Kijk eens naar mijn blog over incassobureaus.

https://karsbtez-rawblog.nl/2021/03/26/incassobureaus/

 • Code 3

Als je deze code achter je naam hebt staan, gaat het om een kwijtschelding of afboeking van tenminste € 250,- of meer. Dit betekent dat de kredietaanbieder voorlopig niets doet, met als doel de betalingsachterstand en het kredietbedrag alsnog terug te krijgen. Er zal bij een code 3 dan ook geen einddatum staan, omdat het krediet niet is beëindigd.

Als je met de kredietaanbieder hebt afgesproken een bepaald bedrag terug te betalen tegen algehele kwijting, wordt er een deel van het bedrag kwijtgescholden. Nu is het krediet wel beëindigd en zal er dus een einddatum bij staan. Dus zijn er geen financiële verplichtingen meer op dit krediet.

Dit soort afspraken kun je zelf maken met de kredietaanbieder, maar je kunt ook hulp vragen bij een gemeentelijk schuldsaneringstraject of een wettelijk schuldentraject (WSNP). Schuldsanering is een bekender woord. Dit gaat via de rechtbank die je een bewindvoerder toewijst. Bij de WSNP bepaalt de rechter wanneer je weer een schone lei hebt. Je krijgt dan een schone lei verklaring. Vaak duurt zo’n traject 3 jaar, tenminste als je je aan alle regels houdt.

 • Code 4

De kredietaanbieder heeft geprobeerd contact te zoeken, maar je was voor langere tijd onbereikbaar of in ieder geval geweest. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een langer verblijf in het buitenland of detentie.

 • Code 5

Je hebt een preventieve betalingsregeling afgesproken met voor bijvoorbeeld je hypotheek. Deze code wordt weer verwijderd als deze betalingsregeling is afgelopen.

 

3. Wat wordt er geregistreerd bij het BKR

 

Bij het BKR worden zogenaamde consumptieve kredieten geregistreerd boven de € 250,-. Er zijn verschillende consumptieve kredietvormen, de meest voorkomende kredieten heb ik voor je op een rij gezet:

 

 • Een persoonlijke lening

 

 • Een doorlopend krediet

 

 • Rood staan bij de bank

 

 • Kopen op afbetaling

 

 • Een creditcard met bestedingslimiet

 

 • Leaseovereenkomsten of huurkoop

 

De bekendste vormen van het consumptief krediet zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Ook telefoonabonnementen boven de € 250,-, hypotheken voor recreatiewoningen of voor woningen die bedoeld zijn voor de verhuur.

Zakelijke kredieten boven de € 1000,- worden ook gemeld bij het BKR.

 

 

4. Kijk uit met geld lenen in verband met bijvoorbeeld een hypotheek in de toekomst

 

Het is tegenwoordig erg makkelijk om geld te lenen of een telefoonabonnementje af te sluiten met de nieuwste telefoon erbij. Je moet dan dus wel 18 jaar of ouder zijn om te kunnen lenen of leasen. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is zo afgesloten, mits je geen negatieve BKR codering achter je naam hebt staan en je inkomen het toelaat. Maar zonder een negatieve notering bij het BKR, is de kredietverstrekker vrij makkelijk met het verstrekken van een van deze kredieten. 

Maar laten we als voorbeeld even een telefoonabonnement nemen met een mooie nieuwe telefoon erbij. Je denkt een goede deal te maken, anders doe je het niet. Een beetje telefoon kost zeker meer dan € 250,-, helemaal het beste abonnement erbij. De provider schiet de telefoon voor en rekent de afbetaling mee bij het maandbedrag, inclusief abonnement. Meestal krijg je zo’n abonnement voor de duur van 24 maand. En het kost je bijvoorbeeld maar € 45,- per maand. Allemaal heel mooi, maar op het moment dat de telefoon meer dan € 250,- kost, doen ze een check bij het BKR. Staat er geen nadelige code achter je naam, loop je in de meeste gevallen binnen 5 minuten weer naar buiten met je spiksplinternieuwe telefoon. Goede deal, de nieuwste telefoon met abonnement voor maar € 45,- per maand. En natuurlijk gratis bellen/sms’en en onbeperkt internet.

Waarschijnlijk word je er niet bij vertelt dat je een lening aangaat en dat deze lening wordt geregistreerd bij het BKR omdat je telefoon (kredietverstrekker) duurder is dan € 250,-. Het zal zeker in de kleine lettertjes staan van het contract, maar in je enthousiasme lees je deze vaak niet. Nu kom je door omstandigheden in financiële problemen, waardoor je je abonnement tijdelijk even niet kan betalen. Je krijgt hier wel een waarschuwing voor, maar je bent snel geneigd om te denken dat je het binnen de afgesproken tijd weer hebt ingelost.

Dus voor je het weet heb je een A achter je naam staan bij het BKR achter dit abonnement. Vaak zonder dat je dit weet. Dit gebeurt als je 3 maanden niet betaalt.

Je lost uiteindelijk je achterstand weer in en dan komt er die H achter de A te staan. Dit betekent dat je de Achterstand hebt Herstelt. Je merkt hier nog steeds niets van. Alles is weer op orde en je ontmoet een vriend(in) en je wilt graag gaan samenwonen. Jullie gaan samen een huis kopen. Samen gaan jullie vol goede moed naar de bank om een hypotheek aan te vragen. Jullie geven netjes aan wat jullie inkomen is en hadden thuis al een beetje gekeken wat je zou kunnen lenen voor jullie huis. Ook hebben jullie een leuk huis gevonden die je in principe zou kunnen betalen met jullie inkomen. Jullie leveren alle documenten aan die er nodig zijn om een huis te kunnen kopen.

Daar komt hij dan. Dat telefoonabonnement had je 3 jaar geleden afgesloten. Bij het BKR staat nu dat je krediet beëindigd is, maar de A blijft nog 5 jaar staan, weet je nog? De bankmedewerker moet waarschijnlijk jullie aanvraag afwijzen na een kredietcheck bij het BKR te hebben uitgevoerd. En of je de telefoon al afbetaalt hebt of niet, die A blijft 5 jaar achter je naam staan en er zijn maar weinig kredietverstrekkers die dan met je in zee gaan met een zo’n negatieve codering. Jullie vragen waarom kan het dan niet. Daar kunnen ze helaas geen antwoord op geven, alleen dat je een negatieve BKR notering hebt. Ze kunnen overigens ook niet zien waarvoor. Voor verdere informatie moet je naar je kredietverstrekker of, zoals ik net al zei, je persoonlijke kredietoverzicht opvragen bij Stichting BKR.

 

 

 

5. Kijk uit voor mensen of bedrijven die aanbieden je BKR notering te verwijderen

 

Er zijn op internet veel bedrijven die beweren dat ze de codering die je bij het BKR achter je naam hebt staan, voor je kunnen verwijderen. Natuurlijk kost dit wel wat, maar dan ben je, volgens dit soort bedrijven wel weer in staat om geld te lenen. Want ze hebben de codering wel even voor je weggehaald. Voor een X aantal eurootjes.

TRAP HIER NIET IN, DIT IS ONMOGELIJK!!!

Zwendel, oplichterij, noem het hoe je wilt, maar niemand kan dit doen! Dat is dan ook te mooi om waar te zijn. Immers, wat heeft het bestaan van het BKR dan nog voor een zin. Als dit zou kunnen, heeft het geen enkele zin meer om schulden te melden bij het BKR, als een ander bedrijf de codering zomaar weer even weg kan halen!

Hoe vervelend het ook is om een code achter je naam te hebben staan bij het BKR, uiteindelijk is het bedoelt om jezelf te beschermen. En laten we eerlijk zijn, die code staat er niet voor niets!

Kijk dus goed uit! Leen nooit meer dan je terugbetalen kan en onthoud één ding, geld lenen kost geld!

                                                                                                                                                                                                                                                           Geschreven door Kars Bakker /5 juni 2021

Kijk ook eens bij mijn andere blogs karsbtez-rawblog.nl

 


© 2015 Kars, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.