8x4 vrachtwagen, waar staat dat voor?

8x4 vrachtwagen, waar staat dat voor?

Voor wie zich nog nooit in asconfiguratie heeft verdiept, kan de aanduiding ervan overkomen als een ingewikkeld codesysteem. Maar zo moeilijk is het gelukkig niet. We leggen je in dit artikel uit hoe het werkt met 4x2, 6x4, 10x8 en al die andere aanduidingen. Interesse in een vrachtwagen leasen? Dat kan natuurlijk ook.

 De meest bekende asconfiguratie is die van een normale auto. Een auto heeft twee assen: één ervan ligt tussen de voorwielen en de ander tussen de achterwielen. Van deze assen is er altijd één aangedreven. Aandrijving zorgt er namelijk voor dat een onderdeel zich in beweging zet: zonder dit element komt de auto niet vooruit. De voorste as is bij de meeste auto’s de aangedreven as. De achteras rolt gewoon mee waar de voorste naartoe gaat. De asconfiguratie met een aangedreven as noemen we 4x2 (vier wielen waarvan twee aangedreven).

Aandrijving op alle wielen

In de autovoorbeelden spreekt de Jeep het meest tot de verbeelding als we het hebben over 4x4: deze wagen heeft twee assen en die zijn allebei aangedreven. Zo heb je tractie op alle wielen, waardoor je meer grip hebt. Als je met zo’n wagen een besneeuwde berg oprijdt zul je niet snel tractie verliezen. Wanneer er ‘maar’ twee wielen worden aangedreven is deze kans veel groter, omdat dan maar de helft mee doet. "Waarom is aandrijving op alle assen dan niet gebruikelijker?", vraag je je misschien af. Als al je wielen zijn aangedreven verbruik je meer brandstof, dus dat is een stuk duurder. Verder is het voertuig zelf ook duurder.

Waar staat 6x4 voor bij een truck?

Van de auto’s is het nog een kleine stap om de aanduidingen uit te leggen bij grotere voertuigen. Vrachtwagen leasen en bakwagens hebben aandrijving en zullen dan ook altijd worden aangeduid met een asconfiguratie. Een oplegger heeft dit bijvoorbeeld niet, die wordt door de trekker vooruit ‘getrokken’.

Bij trekkers kun je te maken hebben met:

  • 4x2 en 4x4 (die kennen we uit de vorige voorbeelden)
  • 6x2 (3 assen waarvan 1 aangedreven)
  • 6x2/4 (3 assen, 1 is aangedreven en 2 gestuurd)
  • 6x4 (3 assen waarvan 2 aangedreven)
  • 6x6 (3 assen, allemaal aangedreven)
  • 8x4 (4 assen waarvan 2 aangedreven)

Bij een bakwagen kun je te maken hebben met: 4x2, 4x4, 6x2, 6x2/4, 6x4, 6x6, 8x2, 8x2/4, 8x2/6 (4 assen, 1 aangedreven, 3 gestuurd), 8x4, 8x4/4, 8x6, 8x8, 10x4, 10x4/6, 10x6/6 en 10x8/6.

Wanneer kies je welke asconfiguratie?

Je kiest je aandrijving op de inzet. Rij je vooral op de snelweg? Dan is één aangedreven as vaak voldoende, zoals een 6x2. Meerdere aangedreven assen zie je vooral bij bouwvoertuigen, maar ook als je veel distributiewerk doet is het handig als twee assen zijn aangedreven. Rij je bijvoorbeeld af en toe op een terrein dan kun je kiezen voor een 6x4 truck. Wanneer je in een bouwvoertuig veel off-road rijdt, is 6x6 een perfecte optie. Het is belangrijk om meteen de juiste keuze te maken, want een wagen ombouwen naar meer of minder aandrijving is niet mogelijk.

Hoeveel assen je nodig hebt is ook afhankelijk van de inzet. Je kiest het aantal assen op de hoeveelheid gewicht die je gaat vervoeren. Zo zul je zien dat containervervoer vaak op vier assen gebeurt: hier zit veel gewicht in dat over de assen wordt verdeeld. Een 8x2 is hierin veel voorkomend als bakwagen. Hoeveel gewicht een as kan dragen ligt aan de banden en welke vering is gebruikt. De zwaarste stuuras is een 9-tons as: deze kan 9000 kilo per as vervoeren.

Leasemaatschappij met kennis van materieel

Zo zie je: asconfiguratie is niet heel ingewikkeld maar wel heel belangrijk. Bij Beequip werken mensen uit de industrie: asconfiguratie is voor hen dagelijkse kost. 


© 2015 SophiedeGraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.