Geld lenen kost niet altijd geld!

Geld lenen kost niet altijd geld!

'Geld lenen kost geld' is de slogan die veel mensen wel kennen van de reclames op televisie en op de radio. Maar is dit nou daadwerkelijk zo, of is het toch wel echt mogelijk om geld te verdienen met geleend geld? Hieronder volgt een voorbeeld om geld te verdienen met geleend geld.Geld lenen

In beginsel kost het lenen van geld wel geld. Je sluit een lening af bij een bank, een verzekeraar, een buurman, een vriend, een familielid of een andere rechtspersoon die de mogelijkheid heeft om een lening te verstrekken. Vervolgens betaal je een bepaald percentage aan rente (een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding voor het feit dat je gebruik maakt van iemand anders zijn geld) en betaal je aan het einde van de looptijd (de tijd die wordt gebruikt om de lening af te lossen) het oorspronkelijke bedrag van de lening terug aan degene van wie je het geld geleend hebt. Hetgeen dat je uiteindelijk gaat doen met het geleende geld bepaald of het lenen van geld winstgevend zal zijn of dat geld lenen inderdaad alleen geld kost.

 

Beleggen of investeren

Met het geleende geld kan je veel verschillende kanten op. Afhankelijk van de looptijd van de lening zou je je geld kunnen beleggen in cryptogeld (waarde in de vorm van digitaal geld = cryptocurrency), aandelen (winstbewijs van een onderneming), obligaties (verhandelbaar schuldbewijs voor een lening aan bijvoorbeeld de overheid) of andere effecten. Wanneer je bijvoorbeeld belegt in aandelen krijg je voor een vergoeding aan een onderneming, een winstbewijs van een onderneming. Oftewel een deel van de uiteindelijk behaalde jaarwinst. Door deze manier van beleggen zou je, even in een simpel voorbeeld, snel geld kunnen verdienen. Stel je leent €10.000 tegen 3% rente. Hiermee koop je tien aandelen van €100-, voor een winstbewijs van 25% van de behaalde winst van een onderneming. Een onderneming behaald een jaarwinst van €100.000. Dit betekent dat je €25.000 (€100.000*25%) krijgt van de winst. Dit betekent dat je met je geleende geld dus €14.700 (€25.000 - (€10.000 + 10.000*0,03)) hebt verdiend. In dit geval kost geld lenen dus geen geld, maar levert het je alleen maar geld op.

 

Risico

Echter weet je van te voren nooit hoe de beurs/geldmarkt gaat fluctueren. Het zou dus ook kunnen dat je met je geleende geld alleen maar geld verliest en je dus nóg meer geld kwijt bent dan dat je hebt geleend. Daarom blijft beleggen en dus ook geld lenen altijd een risico. Let dus goed op als je geld leent, kijk goed naar het rentepercentage en wees voorzichtig met de beleggingen die je doet. Laat je waar mogelijk adviseren door iemand die al ervaring heeft met beleggen en probeer voordeel uit te halen! Maar de eindconclusie is toch wel; geld lenen kost niet altijd geld!


© 2015 NaomiHuisman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.