Lenen, de voor en nadelen op een rijtje

Lenen, de voor en nadelen op een rijtje

Wie geld nodig heeft kan extra gaan werken. Maar als je veel geld ineens nodig hebt en geen tijd hebt om extra te werken, zal je het geld moeten lenen. Maar, hoe gaat dat lenen nu eigenlijk in z'n werk? En is lenen nu echt zo gevaarlijk als men soms zegt?Wie een huis koopt, sluit een hypotheek af. Dat wordt vaak al niet eens meer gezien als geld lenen, maar het is het feitelijk wel. Een lening is het tijdelijk krijgen van geld, met een afspraak het geld binnen een bepaalde periode weer terug te geven. Doorgaans betaalt men bovenop die lening nog rente, als bedankje voor het lenen van het geld. Een lening is niet zo moeilijk af te sluiten als men vaak denkt, want ook rood staan bij de bank is eigenlijk al lenen: Je betaalt rente bovenop het bedrag dat je de bank schuldig bent. Ook creditcards werken met datzelfde principe: Je koopt iets en betaalt later.

Lenen kan gemakkelijk zijn als je een huis moet inrichten, een nieuwe auto wil kopen, een studie wil gaan volgen, of gewoon tijdelijk wat meer geld nodig hebt. Je betaalt het wat later dan het moment dat je hetgeen je ervoor nodig hebt al gaat gebruiken. Een andere term is dan ook 'Kopen op afbetaling'. Veel grotere (internet-)warenhuizen en autoverkopers bieden de optie al direct aan als je iets aanschaft. Tegen een geringe vergoeding kan je iets duurders kopen dan je in feite kon aanschaffen en voor veel mensen is dat een uitkomst.

Niet iedere lening is echter zo interessant als deze vooraf lijkt. 'Koop nu en betaal over een jaar, zonder extra kosten' is iets wat vaak wordt geadverteerd. Helaas is de prijs bij die zaak dan vaak enkele procenten duurder dan bij de concurrent, waardoor de rente al in de prijs is inbegrepen. Vaak is het dan lonend om toch verder te zoeken en bijvoorbeeld bij de bank te gaan praten. Een bank heeft ervaring met leningen en is doorgaans transparant over de voor- en nadelen. Een goede bank zal je vermogen ook toetsen en eventuele overige schulden voorleggen, zodat je snel ziet of je door je extra schulden in de problemen gaat komen of niet. Want dat is het nadeel aan lenen: Wie niet betaalt, heeft een probleem. En omdat je het gekochte product al lang in gebruik hebt, kan je het niet meer terugbrengen naar de winkel.

Al met al is lenen een geweldige uitkomst voor wie even krap zit. Bedenk wel goed hoe je financiële situatie is en hoe deze de komende maanden gaat blijven, want wie leent, zal te alle tijden moeten terug betalen. Bedenk dus goed waar en bij wie je leent. Dat scheelt je een hoop zorgen voor morgen.

Tegenwoordig word je dood gegooid met websites over leningen. Hier word natuurlijk goed geld mee verdiend door de eigenaar van zo'n website met dikke commissies. Ik zou willen adviseren om eens te overwegen de gewoonte van lenen te doorbreken en te gaan voor een grote spaarpot!


© 2015 Norman42, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.