Lening aanvragen? Alles wat u moet weten voor het aanvragen van een lening

Lening aanvragen? Alles wat u moet weten voor het aanvragen van een lening

Soms komt u er gewoonweg niet onderuit om een lening af te sluiten. Bijvoorbeeld bij het betalen van een broodnodige verbouwing van een huis of bij de aankoop van een huis. In dat geval zal u een lening moeten aanvragen bij eenn van de vele kredietverstrekkers. Maar hoe gaat dit in zijn werk?Waar moet u rekening mee houden? Wij hebben het speciaal voor u op een rijtje gezet. Zo weet u precies wat u moet doen bij het aanvragen van een lening.

Lening aanvragen, hoe moet dat?

Bij het aanvragen van een lening zal u allereerst een kredietverstrekker aan moeten spreken. Maar op welke kredietverstrekker zal de keus vallen? Wij raden het altijd ten zeerste aan om meerdere offertes bij verschillende verstrekkers aan te vragen. Zo krijgt u een prima overzicht om de leningen te gaan vergelijken. Tevens bieden enkele websites een service aan om voor u verschillende leningen te vergelijken. Daarnaast kunt u de hulp inroepen van een financieel adviseur. Zij zullen samen met u uw financiele plaatje gaan bekijken, zodat u daarna een weloverwogen beslissing kunt maken. Een lening afsluiten is immers een grote financiele verantwoordelijkheid. Bij het vergelijken van leningen is het belangrijk om vooral de algemene voorwaarden goed door te lezen. In sommige gevallen willen kredietverstrekkers nog wel eens extreem lage rentepercentages aanbieden, maar hebben zij enkele addertjes onder het gras gestopt. Hierdoor komt u voor nare maandelijkse verrassingen te staan! U kunt natuurlijk altijd advies vragen aan een onpartijdige adviseur.

Lening aanvragen, maar hoe moet ik aflossen?

Natuurlijk wilt u een lening zo spoedig mogelijk aflossen, zo houdt u de kosten minimaal. Bij de meeste leningen staat het rentepercentage en de looptijd vast. Dit kan varieren, denk bijvoorbeeld aan een doorlopend krediet. Hierbij is dat juist niet het geval! Zo kunt u precies berekenen hoeveel geld u uiteindelijk zal betalen voor deze som geld. Bekijk altijd eerst of dit past in uw maandelijkse kostenplaatje. Let ook op dat de looptijd van de lening wel realistisch moet zijn. Het zou raar zijn als u langer uw lening aan het aflossen bent, dan de maximale levensduur van het aangeschafte product.

Hebt u met spoed geld nodig? Bijvoorbeeld om apparatuur in uw huishouden te vervangen of een nieuwe auto aan te schaffen? Het sparen van geld neemt in de meeste gevallen enorm veel geld in beslag, tenslotte is het rentepercentage over een gemiddelde spaarrekening niet gigantisch groot. Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor een korte periode een lening aan te vragen, het voordeel van een lening of krediet is namelijk dat u het bedrag direct op uw rekening hebt staan. In Nederland zijn er enorm veel kredietverstrekkers actief op de markt van leningen en kredieten, hierdoor kunt u als consument al een lening afsluiten tegen een enorm laag rentepercentage.

Hebt u besloten om een lening aan te vragen? Dan hebt u nog de keuze uit tientallen verschillende soorten leenvormen. Zo kunt u bijvoorbeeld een persoonlijke lening, minilening of doorlopend krediet afsluiten. Elk van de verschillende leenvormen heeft weer bepaalde voordelen, maar natuurlijk ook bepaalde nadelen. Welke leenvorm voor u interessant is, is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel geld u uiteindelijk wilt lenen. Vrijwel iedereen kan kleine bedragen lenen, hierbij kijkt de kredietverstrekker namelijk vaak niet naar het leenverleden van de consument, het lenen van hogere bedragen wordt echter alweer een heel stuk moeilijk. De kredietverstrekker wil natuurlijk wel zeker weten dat ze het uitgeleende bedrag binnen de afgesproken tijd weer netjes van u terugkrijgen, daarom controleren ze vaak uw financiele situatie in combinatie met uw leenverleden in de afgelopen jaren.

Als u leenverleden bijzonder slecht is (als u bijvoorbeeld een notering in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR) hebt), dan kunt u in de meeste gevallen geen grote lening aanvragen. Voor het aanvragen van een lening hoeft u tegenwoordig niet meer naar een fysiek kantoor, de meeste kleine bedragen kunt u namelijk gemakkelijk via het internet afsluiten. Na het invoeren van enkele gegevens hebt u de lening afgesloten en meestal ontvangt u dezelfde dag nog het geldbedrag op uw bankrekening (uiteraard afhankelijk van de kredietverstrekker).


© 2015 BOBlog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.