Hypotheek

Hypotheek

Het is een grote stap om een huis te gaan kopen. Daarom hebben veel mensen een lening nodig om dit te kunnen betalen. Zo'n lening kost een hoop geld. Dit maakt dat het belangrijk is om het eerst goed te overwegen of je wel direct een huis wilt kopen of je nog eerst wilt sparen.Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening voor een huis. Aangezien het kopen van een huis zo veel geld kost, is hiervoor een speciaal soort lening opgesteld. Het aangaan van een hypotheek is een keuze die je eerst goed moet overwegen.

Een hypotheek is een lening met het huis die je koopt als onderpand. Dit houdt in dat als je niet voldoet aan de betalingen aan de bank of aan het bedrijf waar je de lening af sluit, je huis in beslag genomen mag worden. Dit klinkt allemaal heel erg heftig, maar je moet een vast bedrag per maand betalen. Na een aantal jaar een vast bedrag per maand te betalen, is je hypotheek afbetaald. Vaak is het bedrag zo hoog dat het tientallen jaren kost om dit af te betalen. Vaak moet je denken aan een jaar of dertig.

Er zitten veel eisen aan het nemen van een hypotheek. Zo moet je bijvoorbeeld binnen dertig jaar je hypotheek terug betalen. Ook mag de hoeveelheid geld die je leent niet hoger zijn dan 4,5 keer je bruto jaarinkomen. Ook wordt er gekeken naar je andere verplichting. Hierbij moet je denken aan andere leningen. Als je nog leningen hebt waar je aan moet voldoen, is de som geld die je van je hypotheek krijgt een stuk kleiner. 

De som geld die je leent, mag nooit hoger zijn dan het huis dat je gaat kopen. Dit maakt dat als je kosten naast het huis hebt dat je deze zelf moet betalen. Ook moet je rente over de hypotheek heen betalen. De rente over je hypotheek is vaak best een hoog. Deze rente schommelt wel constant. Dit maakt daarom ook dat je zelf kunt bepalen of je de rente vast zet of mee gaat met de schommeling. Mee gaan met de schommeling kan je een hoop geld schelen, maar het kan ook averechts werken. Zo kun je bijvoorbeeld ook hogere rente krijgen dan dat je eerst zou moeten betalen. 

Voordat je een hypotheek af mag sluiten, wordt er naar je inkomen gekeken. Dit is niet alleen voor de hoeveelheid geld die je kunt lenen, maar ook of je aan de betalingen kunt voldoen. Er moet namelijk genoeg zijn om jij en je huishouden te onderhouden. Als je hier niet aan kunt voldoen, is het niet mogelijk om een hypotheek te krijgen. Daarom is het belangrijk om eerst goed te overwegen of je voor een hypotheek gaat of niet. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.