Onafhankelijk hypotheekadvies kan je veel geld besparen.

Onafhankelijk hypotheekadvies kan je veel geld besparen.

Ben jij van plan om een (ander) huis te gaan kopen of je huidige hypotheek over te sluiten? Uit onderzoek blijkt dat het verstandig is om dan een onafhankelijk hypotheekadviseur in te schakelen. Het blijkt namelijk dat huizenkopers bijna 0,7 procent meer rente moeten betalen wanneer ze via hun eigen bank een hypotheek afsluiten in vergelijk met de beste geldende aanbieding in de markt. Ben jij van plan om een (ander) huis te gaan kopen of je huidige hypotheek over te sluiten? Uit onderzoek blijkt dat het verstandig is om dan een onafhankelijk hypotheekadviseur in te schakelen. Het blijkt namelijk dat huizenkopers bijna 0,7 procent meer rente moeten betalen wanneer ze via hun eigen bank een hypotheek afsluiten in vergelijk met de beste geldende aanbieding in de markt.  Raadpleeg je een onafhankelijk adviseur dan wordt dit verschil al een stuk kleiner namelijk gemiddeld 0,3 procent. Hoewel dit een klein verschil lijkt, kan dit in de praktijk soms tot grote verschillen leiden. Bij een aflossingsvrije hypotheek met een hoogte van 250.000 euro scheelt dit al snel 1000 euro bruto per jaar. Over de gehele looptijd zal dit dus al snel 30.000 euro schelen. 

De eerste reactie zal vaak zijn dat een adviseur tot juist duurder is. Dit klopt ook deels, want de advieskosten zijn veelal een stukje hoger dan wat een bank zal rekenen. Echter kan een bank vaak alleen haar eigen hypotheken adviseren en een onafhankelijk adviseur kan adviseren en bemiddelen bij meerdere aanbieders en soms nagenoeg alle aanbieders.  Je zal dan voor het advies een paar honderd euro meer betalen, maar over de hele looptijd betaal je juist weer duizenden euro's minder. Per saldo ben je in de meeste gevallen beter uit. 

Is de prijs altijd zaligmakend? Nee natuurlijk niet. Bijzondere voorwaarden kunnen natuurlijk ook doorslaggevend zijn. Betaal je een lage rente maar mag je maar een klein percentage boetevrij inlossen en verwacht je een grote schenking of erfenis dan is de kans groot dat je uiteindelijk toch duurder uit bent. Zo kun je ook een langere geldigheid van een offerte nodig hebben. Zo zal een adviseur altijd kijken welke hypotheek het beste bij jouw past. De kans dat dit de hypotheek is die jouw huisbank aanbied is natuurlijk erg klein. 

De conclusie is dus dat je het beste diverse adviseurs met elkaar kan vergelijken. Let hierbij op de prijs van de adviseur maar ook de geldverstrekkers met wie deze samenwerkt zodat hij of zij jouw ook de beste passende hypotheek mag adviseren en bemiddelen. 

Geschreven door 

Harms & Bakx hypotheekadviseurs Apeldoorn en Kampen

De Eglantier 404

7329 DL Apeldoorn

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 181279, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.