De 5 belangrijkste tips voor het afsluiten van de juiste hypotheek

De 5 belangrijkste tips voor het afsluiten van de juiste hypotheek

Een huis kopen is een grote stap, daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en weet wat je te wachten staat. Waar moet je op letten? En hoe voorkom je onverwachte kosten?

Om ervoor te zorgen dat je goed voorgelicht bent, hier 5 tips voor het afsluiten van je hypotheek.1. Kijk niet alleen naar een lage hypotheekrente

Een hypotheek bestaat uit de rentecomponent en uit de aflossingscomponent. Houd er rekening mee dat een lage hypotheekrente geen zekerheid biedt voor de laagste netto maandlasten. Zo zijn ook de looptijd en de bijbehorende voorwaarden van belang. Kijk dus naar de netto maandlasten, niet alleen naar de hypotheekrente.

2. Overlijdensrisicoverzekering

Als je een hypotheek kiest waar als basis een overlijdensrisicoverzekering in zit, bestaat er de kans dat de aanbieder dit weglaat op de offerte. Daardoor bespaar je misschien een paar tientjes per maand, maar je bent dan niet verzekerd. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar mocht je toch onverwachts overlijden kan dit vervelende gevolgen hebben.

3. Let op de looptijden

Als je voor je hypotheek meerdere offertes gaat vergelijken is het belangrijk dat op elke offerte dezelfde looptijd staat. De maandelijkse kosten verschillen natuurlijk als de looptijd langer of korter is, zo krijg je een vertekend beeld van de kosten. 

4. Aflossing

Soms word je warmgemaakt met lage maandlasten, maar worden deze kunstmatig laag gehouden doordat er gekozen wordt voor een aflossingsvrije hypotheek.

Het nadeel hiervan is dat je geen eigen vermogen opbouwt, en zit je bij het einde van je looptijd met een grote restschuld. Terwijl de rente juist in de looptijd aftrekbaar is, en na 30 jaar niet meer. Kiest u toch bewust voor een aflossingsvrije hypotheek? Zorg er dan voor dat u goed en onafhankelijk geïnformeerd bent. 

5. Onafhankelijk persoonlijk advies

Elke persoonlijke situatie is anders. Je kunt veel online opzoeken om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent, maar het is ook belangrijk om persoonlijk hypotheekadvies te krijgen om te kijken wat de beste optie is in uw persoonlijke situatie.

Dit kan op lange termijn erg veel geld besparen en zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.