Zijn bitcoins veilig?

Zijn bitcoins veilig?

Wanneer je het hebt over een virtuele betaalmiddel dan heb je het snel over de munt bitcoin. Dit virtueel betaalmiddel heeft acht cijfers achter de komma en de kleinste eenheid hiervan heet een Satoshi. Wat zijn bitcoins en zijn bitcoins wel veilig om te hebben en om uit te geven?



Het ontstaan van bitcoins

Bitcoins bestaan sinds 2009 en zijn ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Wie dit precies is is niet bekend want zijn identiteit is nooit bekend gemaakt. Ook is niet bekend of dit één persoon is of een groep. Waarschijnlijk zullen we hier nooit achter komen.

Wat is de waarde van een bitcoin?

De waarde van de bitcoins is nogal aan schommelingen onderhevig. Het ligt er maar net aan, hoe de bitcoin in het nieuws is gekomen. Door veel mensen wordt de bitcoin gezien als een virtuele zeepbel die op elk moment kan knappen. Voor anderen is het een serieuze munt met waarde die gebruikt kan worden als betaalmiddel.

In het begin van het ontstaan van de munt betaalde je maar 1 dollarcent voor een bitcoin, maar tegenwoordig beweegt de prijs tussen de 1.000 en 20.000 dollar.

Bitcoins blijft echter een onzekere investering zeker nu er ook steeds meer andere virtuele munten ontstaan.

Kun je veilig betalen met bitcoins?

Bitcoins kunnen op steeds meer plekken worden uitgegeven aan bijvoorbeeld computers, telefoons, maar ook via de website thuisbezorgd om eten te bestellen. In Amerika is de bitcoin al meer ingeburgerd als betaalmiddel. Daar worden zelfs auto's en huizen gekocht en verkocht met bitcoins.

Iedere bitcoin is uniek en alles wat met die bitcoin gebeurt wordt geregistreerd in een transactielogboek, ook wel een distributed time server genoemd. Al deze transacties blijven bewaard, opgeslagen in een blockchain. Dit voorkomt dat een bitcoin meer dan één keer wordt uitgegeven.

Het bewaren van een bitcoin gebeurd in een digitale portemonnee. Het is altijd aan te raden om een kopie van je portemonnee te maken en of de nummers ergens op te schrijven. Je kunt een online portemonnee aanmaken tegen een vergoeding. Hierbij ben je vaak beter beschermd dan wanneer je je munten op de computer opslaat. De kans is dan groter dat je gehackt wordt.

Zelf bitcoins maken

In het begin van de bitcoin kon iedereen met een gewone computer bitcoins verdienen door een cryptografisch probleem op te lossen. De voorgelegde problemen vergen momenteel teveel rekenkracht om deze met een gewone computer op te lossen. Je hebt speciale hardware nodig om dit te kunnen doen. Omdat het is bepaald dat er maar maximaal 21 miljoen bitcoins uitgegeven zullen worden, komt er een moment dat er geen nieuwe meer gemaakt kunnen worden. In 2017 zat men ongeveer op 16 miljoen bitcoins en de verwachting is dat de 21 miljoen in 2040 wordt bereikt.


© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.