Wat is de toekomst van de crypto currencies?

Wat is de toekomst van de crypto currencies?

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren een enorme hype geworden. Niet alleen in Nederland, maar in de gehele westerse wereld zijn de munten erg populair. De waarden van deze digitale munten lijken elke maand wel te stijgen en steeds meer mensen lijken deze munten te kopen. Is het een hype of zijn deze munten hier om te blijven?Elke munt zijn eigen sociale groep

Volgens Carl Miller, op Wired.co.uk, betekent de doorbraak van de cryptocoins veel meer dan enkel de 'lol' of wow-factor van de dogecoin of de duizelingwekkende hoogte van de waarde van bitcoins. Deze nieuwe munten hebben ook sociale gevolgen. Iedereen kan een eigen munt starten en op de markt brengen. Deze munt kan door een bepaalde groep mensen gebruikt worden en onderling betaald worden.

Zo begon de Dogecoin als grap, maar begin 2014 vinden er meer Doge-transacties plaats dan Bitcoin-transacties. Ecologisten kunnen met de ecomunt bij elke betaling een stukje doneren aan een groen project; fans van popartiesten kunnen concerttickets kopen in de eigen munt van de artiest of het label. De voorspelling is dat beroemdheden met hun eigen munt zullen kopen welke door de fanbase gebruikt zal worden. Volgens Miller zullen de virtuele munteenheden van de toekomst, bijvoorbeeld de cryptocoins, iets zeggen over de gebruiker ervan. De keuze van de munteenheid die je gebruikt om iets te betalen wordt een statement op zich.

Clones van de bitcoin

Bitcoin is de eerste virutele munt die groot is geworden op het internet. Ondertussen heeft de munt zo enorme waarde gekregen dat het betalen bijna onmogelijk is geworden. Wanneer één bitcoin meer dan 600 euro waard is, is een betaling van enkele euro's een onhandig bedrag van 0,00000X bitcoins, dat rekent niet makkelijk. De munt zorgde echter wel voor een technologische doorbraak. Het is gebaseerd op een 100% open source, wat betekend dat iedereen deze vrij mag gebruiken en aanpassen. Dit verklaart ook de enorme groei aan andere digitale munten.

Zijn cyptrocurrencies blijvertjes?

Bitcoins en altcoins (alternatieve cryptocoins) baren overheden en (centrale) banken zorgen. Anonimiteit is inherent aan de nieuwe betaalmogelijkheden. Dit zou het makkelijker maken voor mensen om in het zwart te handelen via het internet, en belastingen te onduiken of te handelen in illegale goederen op een darknet (zoals bijvoorbeeld via Tor). Maar de munten zijn alles behalve illegaal en iedereen staat vrij om zijn eigen munt te creëren. De waarde van de munt is gebaseerd op vertrouwen en dit is niet veel anders dat een munt als de Euro. Deze waarde wordt bepaald door het vertrouwen van consumenten, bedrijven, banken en meer. Als iedereen zou besluiten met coins te betalen en niet meer met euro's via grootbanken, staan de banken en overheden daar in feite machteloos tegenover met de huidige wetgeving.

Er zijn enkele methodes om coins aan te schaffen. De makkelijkste, en goedkoopste is door zelf coins te gaan mijnen.  Een andere manier is om op een cryptobeurs geld (euro's of dollars) of een andere cryptocoins om te ruilen voor de coin die je wilt bezitten.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.