Wat zijn bitcoins?

Wat zijn bitcoins?

De laatste jaren hoor je bijna niets anders dan bitcoins. Wat zijn bitcoins en wat kun je er mee? Bitcoin is een valuta waarmee je op het internet kunt betalen. Het bestaat sinds 2009 en het is een digitale munt welke niet tastbaar is. Toch kun je er gewoon dingen mee kopen en verkopen.Wat zijn nu bitcoins eigenlijk?

Bitcoin is een valuta, bitcoins zijn dus een vorm van geld, maar dan digitaal. De bitcoins bevinden zich in de cloud, op een internetwerk. Je kunt deze niet zien of aanraken maar toch bestaan ze wel. Ook al zijn het geen muntjes of briefjes, ze hebben wel dezelfde waarde als geld. Het grootste voordeel van bitcoins is dat ze in een cloud zitten, waardoor je er altijd en overal bij kunt.

Hoe kun je bitcoins krijgen?

Om bitcoins te ontvangen heb je een bitcoin-adres nodig. Dit adres kun je vergelijken met een PayPal account, maar dan zonder bankgegevens. Door middel van dit adres kunnen andere mensen jou bitcoins toesturen. Hiervoor hoef je geen toestemming te geven. Een verzend hoeft alleen maar jouw adres te weten om de munten op te sturen. Met de ontvangen bitcoins kun je dan doen wat je zelf wilt. Je kunt er dingen mee kopen bij de aangesloten winkels of websites, of je kunt ze bij een wisselkantoor laten omwisselen voor euro's.

Je kunt de bitcoins ook meteen laten omzetten naar euro’s en ze op je rekening te storten bij je bank. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om bitcoins te kopen bij een wisselkantoor. Veel mensen kopen de munten als een investering omdat ze verwachten dat de waarde van de munt alleen maar zal stijgen.

Waar kun je dan met bitcoins betalen?

Betalen met bitcoins wordt steeds gebruikelijker. Bij allerlei websites kun je betalen met bitcoins en ook bij verschillende winkels. In Nederland is Arnhem de stad waar op de meeste plaatsen met bitcoins betaald kan worden. De winkels waar je je bitcoins kunt besteden hebben vaak een sticker op het raam zodat je weet dat je hier terecht kunt. Ook op websites kun je dus terecht. Voorbeeldenn hiervan zijn Thuisbezorgd en Bitcoinplaats.

Hoe kun je met deze valuta betalen?

Om te betalen met bitcoins moet je een qrcode inscannen op je computer, tablet of telefoon. Hiervoor moet je een qr-scanner app downloaden, dit kan op alle smartphones en moderne computers. Je hoeft alleen enkele gegevens te hebben van de ontvanger en je kunt betalen. Je hoeft dus niet zelf persoonlijke gegevens door te geven.

Hoeveel zijn bitcoins waard?

Omdat bitcoins niet aan een bank of een andere instantie zoals de overheid zijn gebonden, is er geen vaste wisselkoers. De waarde van de bitcoins wordt bepaald door de vraag en het aanbod en het aantal bitcoins dat in omloop is.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.