Is geld lenen verstandig?

Is geld lenen verstandig?

Tegenwoordig zijn er een hele hoop mogelijkheden waarop geld geleend kan worden. Je kunt geld lenen van je vrienden, maar je kunt ook geld lenen van de bank. Er kunnen een hoop voordelen aan geld lenen zitten, maar er kunnen ook zeker wat nadelen aan verbonden zitten. Daarom is de vraag 'is geld lenen verstandig?'een terechte vraag. Waarom geld lenen?

Een van de belangrijkste vragen die je je zelf moet stellen is waarom je geld wilt lenen? Heb je het echt nodig? Op het moment dat je een hypotheek af wilt sluiten leen je ook geld, maar dit is een gegronde reden om geld te lenen. Wil je geld lenen om bijvoorbeeld een auto te kopen? Dan is het toch echt beter om even te wachten tot je zelf het geld bij elkaar hebt. 

Wanneer je zelf vind dat je een goede reden hebt om geld te lenen heb je al het recht om geld te lenen. Let er wel op dat je geen geld gaat lenen wanneer dit niet nodig is, want geld lenen kost geld. 

De nadelen van geld lenen

Een van de grootste nadelen aan geld lenen is toch zeker wel dat je meer geld terug moet gaan betalen. Er komen uiteindelijk een hele hoop kosten over heen en je betaal dus veel meer dan wanneer je het geld eerst had gespaard. Op het moment dat jij je lening niet kunt betalen komen er nog een hele hoop kosten over heen en dit kan weer tot verdere consequenties leiden. 

Wanneer je niet betaalt, kan de deurwaarder worden ingeschakeld. De deurwaarder kan beslag leggen op je loon of op je inboedel. Op het moment dat je loon in beslag word genomen blijft dit doorgaan tot het volledige bedrag is voldaan. Uiteindelijk is dit niet goed voor je portemonnee, maar ook zeker niet voor je gezondheid. 

De voordelen van geld lenen

Naast het feit dat er nadelen aan geld lenen zitten, zitten er ook zeker voordelen aan. Wanneer je geld leent, hoef je niet lang te wachten op wat je al die tijd al hebt willen kopen. Verder kan het erg makkelijk zijn als je geen geld hebt om rond te komen of net dat laatste setje nodig hebt om rond te komen. 

Een ander groot voordeel is ook zeker het feit dat je het geld direct op je bank rekening gestort hebt en je dus niet op je geld hoeft te gaan wachten. Op het moment dat je naar de bank gaat zal de bank het al snel op je rekening zetten en kun je direct met het geld aan de slag. 

Wat is nou de conclusie?

Geld lenen heeft zijn voor en nadelen, maar uiteindelijk heb je zelf de keuze om te lenen of niet. Je kunt zelf de voordelen en nadelen afwegen. Voor de ene persoon zullen de voordelen hoger afwegen dan voor de ander. Het is wel erg belangrijk om goed na te gaan hoeveel je gaat lenen en of het in jou situatie mogelijk is om dit terug te betalen. Wanneer je het niet terug kunt betalen, kun je beter ook niet gaan lenen. 


© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.