Cryptocurrency; De toekomst of een tijdelijke hype?

Cryptocurrency; De toekomst of een tijdelijke hype?

De laatste jaren kwam het steeds vaker in het nieuws naar voren, de cryptocurrency, de cryptovaluta en de cryptomunten. Het lijkt ideaal en te mooi voor woorden, maar wat houdt het nou precies in? En is het nou wel zo tijdloos als iedereen zegt, of is het een tijdelijke hype?

 

 



Cryptogeld

Cryptocurrency is simpelweg waarde in de vorm van een bedrag in een cryptovaluta. Dus in plaats van dat je vijf euro in je portemonnee hebt zitten, kun je vijf euro aan waarde in de vorm van een cryptovaluta bezitten. Je zou de cryptocurrency dus kunnen omschrijven als een digitale munteenheid, die wordt gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. Er ontstaan veel discussies over in hoeverre cryptocurrency daadwerkelijk geld is. In Nederland is het bijvoorbeeld toegestaan om de Bitcoin (zie paragraaf hieronder) als ruilmiddel te gebruiken, maar de bitcoin mag in Nederland niet gebruikt worden als geld. Cryptocurrency wordt geregistreerd in een blockchain. Vaak wordt er in één blockchain ook één cryptocurrency vastgelegd. Een bedrag van een bepaald aantal keer de cryptocurrency is een uitkomst van de gemaakte transactie, die later gebruikt kan worden als input voor een andere transactie in de cryptocurrency.

 

Bitcoin

De bekendste cryptocurrency, wat de laatste tijd veel in het nieuws is, is de bitcoin. De Bitcoin is een digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. De transacties in bitcoins gebeurt tussen gebruikers onderling, zonder tussenkomst van een tussenpersoon. De Bitcoin is door veel mensen gebruikt om heel veel geld mee te verdienen. Toen de Bitcoin net bekend werd in 2014, was de waarde van één bitcoin €51,30. Op het hoogste punt van de bitcoin in december 2017, had je (als je een Bitcoin zou bezitten) één bitcoin voor €16.727,68 kunnen verkopen. Je had dus als je op het goede moment was ingestapt bij de Bitcoin en op het juiste moment verkocht had, heel erg veel geld kunnen verdienen! Op dit moment is de koers van de Bitcoin €8.117,75.

 

Toekomst

De toekomst van de cryptocurrency is uiterst onzeker. Vele economen voorspellen dat de cryptocurrency, zoals de Bitcoin het toekomstige geld- en ruilmiddel zal worden. Terwijl andere economen juist voorspellen dat dit een tijdelijke hype zal zijn en dat de euro of een andere fysieke muntsoort altijd zal (moeten) blijven bestaan. Of de cryptocurrency voor de niet-beleggers onder ons ook even nuttig is, bestaan ook twijfels. Het zal lang duren voor iedereen de cryptocurrency zal gaan begrijpen en ook door de vele schommelingen in de koers is het geen betrouwbaar geldmiddel op dit moment. Voor vele mensen zal dit op dit moment onbetaalbaar zijn en ook blijven in de toekomst. Of cryptocurrency het nieuwe normaal wordt, zal de tijd ons dus moeten leren.


© 2015 NaomiHuisman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.