Waarom kost bankieren nog steeds veel geld?

Waarom kost bankieren nog steeds veel geld?

Het aanhouden van een bankrekening kost geld. In mijn opinie is dit eigenlijk iets raars. Je stalt jouw geld bij een bank, die daar vervolgens geld mee gaat verdienen en hier dien jij voor te betalen? Daarnaast bestaat er weinig transparantie wat betreft kostenstructuur. Hiedoor wordt het kiezen van de goedkoopste bankrekening onnodig moeilijk gemaakt.Het is bij iedereen wel bekend dat banken miljarden winsten maken. Hier heeft de kredietcrisis weinig invloed op gehad. Het was eigenlijk verrassend hoe snel de winsten van banken weer op het niveau van voor de bankencrisis zaten.

Veranderde wetgeving voor banken

In de praktijk is er wel het een en ander veranderd. Zo zijn de bonussen van medewerkers aan banden gelegd. Dat wil niet zeggen dat sommige banken niet proberen om op een creatieve manier toch hoge variabele beloningen uit te keren aan medewerkers. Een voorbeeld hiervan is de ABN AMRO, die door het een winstdeling te noemen managers toch bonussen van ongeveer een half miljoen kon uitkeren.

Opgelopen imagoschade door banken

Persoonlijk vind ik dit soort praktijken eigenlijk niet kunnen. In het geval van de ABN AMRO is deze bank overeind gehouden met behulp van staatssteun. Het is dan uitermate pijnlijk dat zij toch proberen om op een creatieve manier onder de opgelegde maatregelen uit te komen. 

Daarnaast dienen banken in mijn opinie te werken aan hun imago. De kredietcrisis heeft veel imagoschade veroorzaakt en dit soort praktijken helpt uiteraard niet om deze schade te herstellen.

De invloed van nieuwe fintech bedrijven

Een nieuw fenomeen op het gebied van bankieren zijn de fintech bedrijven die zich toeleggen op geheel online bankieren. 

Deze bedrijven worden gestuurd door vooruitstrevende technologie en innovatie ideeën. Dit vertaalt zich vooral op het gebied van internationale overboekingen en betalingen.

En het is mijn ogen goed dat hier het een ander is veranderd. Zelf werk ik remote voor Amerikaanse bedrijven. Hierdoor wordt ik in Amerikaanse dollars uitbetaalt. Echter, het overboeken naar mijn EURO rekening in Nederland leidt altijd tot hoge kosten.

Ten eerste is het bedrag aan transactiekosten fors te noemen en daarnaast verlies je ook nog eens een behoorlijk bedrag op de wisselkoers.

Door de komst van bedrijven zoals N26 en Revolut in samenwerking met Transferwise is dit probleem echter opgelost. Door gebruik te maken van deze online bankrekeningen zijn de transactiekosten en het koersverlies inmiddels nog maar marginaal. 

Dit scheelt mij op jaarbasis vele honderden euro`s. Maar ook het in Nederland minder bekende Payoneer maakt het veel voordeliger om dollars over te maken naar een Nederlandse bankrekening in EURO`s.

Kosten van het betalingsverkeer zijn drastisch afgenomen

Het is in mijn ogen eigenlijk redelijk absurd dat er nog steeds hoge transactiekosten worden berekend door de traditionele banken. Er is namelijk zoveel veranderd op het gebied van bankieren in de afgelopen jaren wat het overboeken van geld heeft gestroomlijnd. 

Daardoor kan het bijna niet anders dan dat de kosten voor de banken voor internationale overboekingen sterk zijn afgenomen. Dit voordeel wordt echter niet doorberekend naar de klant maar wordt door deze banken als een extra winst gezien.

Hopelijk gaat er hier door de komst van Revolut en de N26 bank ook het een en ander veranderen. In ieder geval geeft een bank zoals de N26 aan dat het helemaal niet duur hoeft te zijn om geld over te boeken in Amerikaanse dollars.

Er wordt door banken wel eens het argument aangehaald dat banken deze kosten dienen te berekenen omdat zij veel investeren in technologie hetgeen hen veel geld kost. 

Maar ook een bank als Revolut investeert veel in technologie. En je kan eigenlijk wel stellen dat zij voorloper zijn op dit gebied. En toch kunnen zij opereren zonder hoge kosten voor in rekening te brengen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Goedkoop, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.