Wat EOS beter maakt dan Bitcoin en Ethereum

Wat EOS beter maakt dan Bitcoin en Ethereum

EOS is de naam van een in 2017 opgericht blockchain systeem met een bijbehorende cryptovaluta. EOS werd op de markt gebracht na een ICO die een recordbedrag van meer dan 4 miljard dollar ophaalde. De techniek achter EOS is wat de ICO zo populair maakt. Het is de verwachting van menig cryptofanaat dat EOS het vuur aan de schenen zal gaan leggen bij Bitcoin en Ethereum. In dit artikel leg ik je uit wat EOS beter maakt dan Bitcoin en Ethereum. EOS is een blockchain netwerk met een bijbehorende cryptocurrency. Het netwerk werd in 2017 gelanceerd door onder andere de bekende blockchain architect Dan Larimer. Dan is onder andere bekend van het sociale platform Steemit en de cryptocurrency Steem. Het EOS netwerk is een technologisch hoogstaand staaltje programmeerwerk. Menig cryptofanaat gelooft dat EOS op een dag groter zal worden dan de reuzen Bitcoin en Ethereum. In dit artikel leg ik je uit wat EOS is en waarom het naar verluidt beter is dan Bitcoin en Ethereum.

EOS is de naam van het in 2017 gelanceerde blockchain netwerk met de bijbehorende cryptocoin.  Na een ICO van een jaar lang werd het EOS netwerk gelanceerd. De ICO van EOS is zacht gezegd uit te drukken als “vrij succesvol”. Tijdens een ICO periode van een jaar lang haalden de ontwikkelaars van het netwerk maar liefst meer dan 4 miljard dollar aan investeringen op. Met deze omvang was de ICO van EOS vele malen groter dan enige voorgaande ICO in de cryptocurrency wereld ooit. Sterker nog, de beursgang, oftewel IPO van een gemiddeld Amerikaans bedrijf is bij lange na ook niet zo groot als de ICO van EOS. Kortom, EOS heeft de cryptofanaat wat te bieden. Het wordt niet voor niks door menig cryptofanaat gezien als één van de grootste concurrenten voor Bitcoin en Ethereum. Op dit moment (november 2018) betaal je voor 1 EOS coin bijna 5 euro. 

 In dit artikel leg ik je uit wat het EOS netwerk allemaal kan en wat het beter maakt dan Bitcoin en Ethereum.

Reden 1. EOS heeft geen transactiekosten

Zowel op het Bitcoin als Ethereum netwerk moet men transactiekosten betalen voor elke transactie. De hoogte van deze transactiekosten varieert en hangt af van hoe druk het op het netwerk is. (bekijk hier de gemiddelde transactiekosten van Bitcoin)

 Hoge transactiekosten zijn uiteraard funest voor gebruikers. Het uitvoeren van transacties kost je in dat geval geld. Wil je Bitcoin of Ethereum overmaken naar iemand of ermee betalen dan zul je dus extra moeten betalen. Bij EOS is dit echter niet het geval. EOS rekent geen transactiekosten voor transacties.

Dit maakt het EOS netwerk erg aantrekkelijk voor gebruikers maar ook voor devices die aan microtransacties doen.

Reden 2. EOS kan veel meer en sneller transacties verwerken

Bij Bitcoin kan het minuten maar soms ook wel uren tot dagen duren tot een transactie gevalideerd is. Bij Ethereum is dit in de uiterste gevallen niet zo erg maar is het toch een kwestie van minuten. Op het EOS netwerk duurt het verwerken van een transactie een halve seconde.

In totaal kan het Bitcoin netwerk ongeveer 2 á 3 transacties per seconde verwerken en Ethereum ongeveer 20. Het EOS netwerk biedt daarentegen veel meer schaalbaarheid en kan tot 2000 transacties per seconde verwerken. Dit maak het vrij duidelijk dat EOS op het verwerken van transacties erg superieur is ten opzichte van Bitcoin en Ethereum.

Reden 3. EOS is een volwaardig applicatie platform

In tegenstelling tot Ethereum en Bitcoin is EOS een volwaardig applicatieplatform. Dat wil zeggen dat je een stuk code kunt schrijven, publiceren en kunt laten uitvoeren op de blockchain van EOS zonder dit te hoeven vragen. Kort gezegd is EOS een hosting platform voor gedecentraliseerde applicaties. (lees hier alles over gedecentraliseerde applicaties) https://blockgeeks.com/guides/dapps/

Het ontwikkelen van decentrale applicaties kan ook op het Ethereum netwerk. Echter, helaas heeft dit netwerk veel limitaties waardoor de applicaties niet volledig kunnen draaien. Op het EOS netwerk is dit anders. Applicatie ontwikkelaars kunnen meer uit het EOS netwerk halen en krijgen ook veel hulp van de EOS ontwikkelaars zelf. Het voordeel van applicaties ontwikkelen op het EOS netwerk is dat je beter geïntegreerde en goedkopere applicaties kunt ontwikkelen. Dit maakt het Eos netwerk erg betrouwbaar voor applicatie ontwikkelaars.

Conclusie

Kortom, Bitcoin en Ethereum domineren vooralsnog de markt met hun gigantische market caps. Echter, deze voorsprong hebben ze grotendeels te danken aan hun early mover advantage. Vanuit een technologisch perspectief doen de netwerken van Bitcoin en Ethereum inmiddels onder voor de techniek achter het netwerk van EOS. Met snellere transacties, een hoger transactievolume en veel meer mogelijkheden voor ontwikkelaars van d-apps. Oftewel, EOS is hier om Bitcoin en Ethereum het vuur aan de schenen te leggen.  Wil je meer te weten komen over EOS en andere altcoins? Kijk dan eens op de website van The Crypto Invstor.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 thomasopstal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.