Redenen om nu nog te investeren in Bitcoin

Redenen om nu nog te investeren in Bitcoin

Veel mensen denken dat het te laat is om in Bitcoin te investeren, omdat de munt al zoveel in waarde is gestegen. Ook de flinke daling van begin 2018 heeft veel mensen afgeschrokken of heeft voor verliezen gezorgd. Feit blijft dat niemand in de toekomst kan kijken en dat de Bitcoin prijs zeker niet voorspeld kan worden. In dit artikel behandelen wij of Bitcoin kopen nog zinvol is en daarbij kijken wij vooral naar de achterliggende techniek.De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag stijgt (dus meer mensen Bitcoin willen kopen) en het aanbod daalt (want er worden meer Bitcoins verkocht) dan stijgt de prijs. Dit artikel gaat niet zozeer om de prijs van Bitcoin, maar meer om wat het voor ons kan betekenen.

Bitcoin wordt niet beheerd door grote banken

Bij Bitcoin ben je je eigen bank en wordt er geprobeerd om de huidige bankwezen buiten spel te zetten. Een eigenschap van Bitcoin is namelijk dat het volledig decentraal is. Dit betekent dat Bitcoin van niemand is en door niemand wordt bestuurd. Het netwerk wordt beheerd door vele mensen (Bitcoin miners) en krijgen daarvoor BTC als beloning terug. Wijzigingen op het netwerk kan alleen als iedereen het met de wijzigingen eens is.

Iedere beheerder van het Bitcoin netwerk heeft een exacte kopie van de database. Alle informatie in de database moet overeenkomen met de informatie uit de andere databases. Dit wordt gecontroleerd en gevalideerd door de miners en op die manier worden transacties goedgekeurd (of afgekeurd). Op die manier kun je niet frauderen met transacties en heeft het een hoge mate van betrouwbaarheid.

Zonder tussenkomst van banken waarde versturen

Met Bitcoin kun je zonder tussenkomst van grote centrale banken Bitcoin versturen. Dit kan simpel tussen twee personen die waarde met elkaar willen uitwisselen. De transactie wordt direct verstuurd en vrijwel direct ontvangen door de ontvanger (afhankelijk van de drukte op het netwerk). Zo kun je direct van persoon A naar persoon B een transactie versturen. Ongeacht of deze persoon bij een andere bank zit, het weekend is of in het buitenland woont.

Bitcoin is zeer schaars

Er kunnen in totaal slechts 21 miljoen Bitcoins in omloop komen, waarvan er momenteel iets meer dan 17 miljoen in omloop zijn. Door Bitcoin te minen wordt als het ware Bitcoin gedolven en komen iedere 10 minuten 12.5 nieuwe BTC op de markt. Verwacht wordt dat het meer dan 100 jaar gaat duren voordat alle Bitcoin in circulatie zijn. Er kan dus niet zomaar nieuwe BTC bij geprint of ontwikkeld worden. Op een gegeven moment zal er dus een tekort ontstaan, omdat er simpelweg niet genoeg BTC is voor iedereen.

Het is zelfs zo dat op dit moment meer dan 5 miljoen Bitcoin niet meer beschikbaar is, omdat toegang tot de wallets niet meer mogelijk is. Daarnaast wordt de opbrengst voor de miners om de ~ 4 jaar gehalveerd. Dit betekent dat in het jaar 2020 de opbrengst slechts 6.25 BTC per 10 minuten wordt en 4 jaar later 3.125 BTC.

Investeer verstandig

Dit zijn een aantal redenen waarom investeren in Bitcoin interessant kan zijn en wat het voor onze maatschappij kan betekenen. Uiteraard moet je cryptocurrency kopen alleen als je voldoende onderzoek hebt gedaan en alleen met geld dat je kunt missen. Investeer dus verstandig en geen geld dat je uit moet geven voor primaire zaken, zoals je huur, hypotheek of boodschappen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Zijlstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.