Energiekosten in 2019 met €130 omhoog

Energiekosten in 2019 met €130 omhoog

We gaan in 2019 weer meer voor de stroom en het gas betalen. Dat komt niet alleen door stijgende energieprijzen, maar ook door een verhoogde belasting op energie.  Zo blijkt uit de miljoenennota die in September tijdens Prinsjesdag weer werd gepresenteerd. De plannen van de overheid zijn om de belasting op energie opnieuw te verhogen. Een gemiddeld gezien gaat daarom €130 per jaar meer betalen ten opzichte van 2018. Hoe kan dit, en wat kan ik doen om te besparen? Energieaanbiedingvergelijken.nl zocht het uit. De energierekening zal in 2019 weer hoger uitvallen. Dit heeft 2 redenen. In algemene zin stijgen de energieprijzen. Dat heeft allerlei oorzaken. Zo restulteert een stijgende olieprijs in een stijging van de energietarieven. Een andere belangrijke reden van de stijgende energieprijzen is een verhoogde belasting. De overheid ziet graag dat we minder gas gaan gebruiken. Daarom gaat de belasting op het gas op hoog. De belasting op stroom zal iets dalen, maar deze daling is nauwelijks te merken in de portomonnee. Onder aan de streep zal onze energienota er dus anders uitzien dan in 2018. 

Hoe kan ik besparen op energie?
Energie is een belangrijke maandelijkse vaste last. Gelukkig zijn er verschillende tips en manieren om te besparen op je energie. Denk aan een goede isolatie, kies voor zuinige apparaten, stap over op een inductiekookplaat en vervang je gloeilampen voor ledlampen. Zie ook onze 10 tips om op energie te besparen. Maar het is ook verstandig om de tarieven van energieaanbieders goed met elkaar te vergelijken. De tarieven van Nuon kunnen veel hoger liggen dan die van Essent of Eneco. Start dus altijd met een vergelijking van de energietarieven. 

Duurzame energie wordt steeds aantrekkelijker
Wat je uit de plannen van de overheid kan halen is dat groene energie steeds meer wordt gestimuleerd. Gas wordt steeds duurder, terwijl de belasting op stroom iets is verlaagd. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren voortzet. Kiezen voor duurzame alternatieven voor de CV-ketel kunnen dus lonen. Denk aan een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, infraroodverwarming, een pelletkachel. Er zijn vandaag de dag tal van duurzame alternatieven!

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 energienieuws, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.