Dit moet u als werkgever weten over pensioenen

Dit moet u als werkgever weten over pensioenen

Bij een nieuwe pensioenovereenkomst of het verlengen van een uitvoeringsovereenkomst heeft u een objectieve blik nodig op uw pensioenvraagstuk. Als HR-manager of als werkgever heeft u hier regelmatig mee te maken. Maar wat moet u als werkgever weten over pensioenen?Het inzetten van een pensioenrecht adviseur

Als werkgever of HR-medewerker kunt u een pensioenrecht adviseur inhuren. Hij heeft kennis van pensioenrecht maar nog belangrijker: hij weet deze kennis te vertalen naar de praktijk. Hij stelt u daarbij centraal in plaats van de verkoop van en bemiddeling in  pensioenproducten. De pensioenrecht adviseur adviseert graag over alle relevante en vaak niet voor de hand liggende zaken. Het gaat nog verder; indien u een discussie met een pensioenuitvoerder heeft zoals een verzekeraar of een pensioenfonds weet hij de argumenten te vinden om voor u op te komen. 

Werknemerspensioen in hoofdlijnen

Als werkgever is het belangrijk de hoofdlijnen van een werknemerspensioen te kennen. Een pensioenrecht adviseur informeert u hier graag over. Als u meer de diepte in wil gaan is hij de daarvoor aangewezen persoon. Hij haalt graag de kleine lettertjes boven water. Als werkgever is het belangrijk om te weten dat er drie pensioenvormen zijn. Zij komen van pas als uw werknemer te maken krijgt met een belangrijke levensgebeurtenis. Als hij oud mag worden, een ouderdomspensioen, bij overlijden een nabestaandenpensioen en bij arbeidsongeschiktheid een arbeidsongeschiktheidspensioen. Deze pensioenen komen bovenop de sociale voorzieningen zoals de AOW, ANW en WIA. Het pensioen dat u met de werknemer overeenkomt wordt vastgelegd in een zogenoemde pensioenovereenkomst. het pensioen mag niet worden gereserveerd binnen uw bedrijf. Het geld moet buiten de onderneming worden gebracht. Bij een pensioenuitvoerder. Pensioenuitvoerders zoals pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen.

Daarnaast kan het ouderdomspensioen totdat het nieuwe pensioenstelsel in 2026 ingaat nog worden onderverdeeld in drie pensioenkarakters. De uitkeringsovereenkomst, kapitaalovereenkomst of premieovereenkomst. Voor 2024 moet u overeenstemming bereiken hoe u de pensioen transitie naar een premieovereenkomst met een vast percentage vorm wil geven. De werknemers en ondernemingsraad hebben instemmingsrecht en u dient over deze wijziging verantwoording af te leggen in het pensioen-transitieplan.

Als werkgever heeft u tot slot ook informatieverplichtingen. Naast de pensioenuitvoerder moet u de werknemer over veel zaken inhoudelijk op de hoogte stellen. Al deze onderwerpen bevatten veel meer informatie dan hier is vermeld. Het is essentieel om u hier goed in te verdiepen en de regels omtrent deze zaken tot u te nemen.

Uw eigen pensioenopbouw

Helaas vergeet de zelfstandig ondernemer of directeur-grootaandeelhouder vaak zichzelf. Als ondernemer is het ook verstandig om buiten uw bedrijf pensioen op te bouwen. Hoe? Daarin bent u vrij. Er zijn veel meer mogelijkheden dan dat aanbieders van de veelal standaard bank- en verzekeringsproducten u via reclame uitingen willen doen geloven. Uw inzicht begint bij een pensioenplan. Vervolgens zijn er vele maatwerkoplossingen beschikbaar. Bijvoorbeeld door het aanpassen van uw huidige pensioenregeling. Door de kleine lettertjes toe te passen kan de regeling op maat worden gemaak. Of door middel van het aanpassen van een lopende lijfrentevoorziening, of een Stamrecht B.V. die al jaren slapend op uw actie staat te wachten etc. Met een onafhankelijk pensioenrecht adviseur kunt u uw wensen doorgeven en bespreken. Vervolgens gaat hij voor u aan de slag en net zo lang door totdat het doel is bereikt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 marske42, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.