Tips voor een betere boekhouding

Tips voor een betere boekhouding

Boekhouding: zo doet u dit snel en overzichtelijk. Goed onderhoud kan u gemoedsrust geven en extra werk aan het einde van elk kwartaal en jaar voor komen. U kunt ook een overzicht krijgen van uw cijfers en cashflow. Verwarrende boekhouding is de belangrijkste reden voor het faillissement van nieuwe ondernemers.Waarom is boekhouding belangrijk?

Wat moet ik doen om facturen aan te maken, facturen te betalen en ontvangsten te verwerken? De grootte van het bedrijf bepaalt hoeveel werk u in het management moet doen. Als u een klein bedrijf runt, kunt u de inhoud van het EXCEL-werkblad vanaf het begin volgen, maar de groei van het bedrijf is inderdaad een feit en het is niet eenvoudig om alleen op EXCEL te vertrouwen. Het is belangrijk om uw beheer op peil te houden, want ook voor de Belastingdienst moet u alles hebben. Niet alleen de btw-aangifte, maar ook de inkomstenbelasting. U wilt niet alleen dat de belastingdienst voor de deur staat.

Als u nog steeds externe hulp nodig heeft om de juiste begeleiding te bieden voor de interne boekhouding van het bedrijf, zult u niet verrast zijn. Deze hulp kan komen van accountants en belastingadviseurs. Hoewel zzp'ers ervoor kunnen kiezen om alleen gegevens in Excel bij te houden, is dit meestal niet de juiste aanpak. Online boekhoudprogramma's zijn hiervoor een goed hulpmiddel.

Hou werk en privé gescheiden

Voor de duidelijkheid moeten ondernemers onderscheid maken tussen werk en persoonlijke zaken. Open altijd een zakelijke rekening zodat alle zakelijke transacties voortaan via die rekening lopen. Zo voorkomt u dat de particuliere administratie deelneemt aan inspecties. Als je alles apart houdt, hoef je niet alles lang te bewaren. Voor uw bedrijfsvoering is de bewaartermijn zeven jaar, dit geldt voor de belastingdienst. Vijf jaar voor privéaangelegenheden.

Maandelijkse updates

Controleer maandelijks uw status en verwerk kassabonnen en facturen direct. Zelfs verplicht, stel het verzenden van de factuur niet uit. De Algemene Administratie van Belasting en Douane verwacht dat u dit doet voor de 15e van de volgende maand nadat het product of de dienst is geleverd.

Werk met een factuurdatum

Voor uw btw-aangifte en inkomstenbelasting geldt altijd de factuurdatum. Heeft u de factuur op 29 maart ontvangen? Solliciteer dan op het eerste kwartaal. Ook als u pas 1 april betaalt. Dit geldt ook voor facturen die u verstuurt. Bewaar daarom alles direct op de juiste datum.

Digitaal archief 

U kunt uw beheer digitaal beheren, waardoor u geen rij ordners nodig heeft. Merk op dat je alles gemakkelijk terug kunt vinden: kasboeken, bankboeken, aan- en verkoopboeken, facturen, offertes, contracten, afspraken (één agenda is genoeg) en tijdregistratie. Niet alles geldt voor elk bedrijf, maar zorg ervoor dat je alles snel kunt vinden.

Online scannen

U kunt verschillende boekhoudtoepassingen en scanners gebruiken om bonnen te digitaliseren zodra u goederen koopt. Handig want de bon ligt direct op je beheerafdeling en je hebt altijd een duidelijk exemplaar.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.