Waar op letten bij het kiezen van een aannemer?

Waar op letten bij het kiezen van een aannemer?

Op het moment dat je iets aan je huis wilt doen, is het slim om een aannemer in te huren. Door dit te doen weet je dat het goed gebeurd. Dit is namelijk wel belangrijk. Voordat je zomaar een aannemer inhuurt, moet je eerst op een aantal belangrijke dingen letten. Dit moet je weten: de vijf belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een aannemer

Er kan altijd wat mis gaan. Elke aannemer kan natuurlijk een fout maken. Maar door zorgvuldig een vakkundige aannemer te kiezen kan je de kansen op fouten verkleinen. Kies daarom een aannemer uit met de volgende vijf zaken in je achterhoofd.

  1   Controleer de achtergrond van de aannemer
Kijk naar meer dan alleen de website en de uitgebrachte offerte. Probeer je te verdiepen in de achtergrond van de aannemer. Zoek bijvoorbeeld op hoe lang ze al bestaan. Een bedrijf dat al jaren bestaat heeft haar sporen waarschijnlijk wel verdiend.

Alle gegevens, zoals jaarrekeningen en historie, van de aannemer zijn over het algemeen voor een klein bedrag aan te schaffen via de website van de Kamer van Koophandel

Probeer daarnaast ook inzicht te verkrijgen in de organisatie, dus hoeveel personen er werken. Bij een grote aannemer is er waarschijnlijk minder sprake van een persoonlijke relatie, maar bij een kleine aannemer is de kans op vertraging (bv. door ziekte) groter.

  2   Een kundige aannemer is gecertificeerd
Er zijn een tweetal belangrijke keurmerken en certificeringen waar een aannemer aan zou moeten voldoen voldoen. Allereerst is er het VCA- certificaat welke aangeeft dat een aannemer weet hoe hij veilig en zonder gevaar (ook voor het milieu) kan werken.

Daarnaast is er BouwGarant. Bouwgarant is een van de belangrijkste keurmerken in de bouw. Aannemers die bij dit keurmerk aangesloten zijn kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de geschillencommissie, waardoor onenigheid snel opgelost zou kunnen worden. BouwGarant geeft ook bepaalde garanties wanneer de aannemer failliet gaat of wanneer het project ineens duurder is dan gepland. 

  3   Een goed gevoel is belangrijk: kies een aannemer die bij je past
Ook al heeft de aannemer alle papieren op orde, een gunstige prijs en veel ervaring, dan nog is een goed gevoel het belangrijkste. Als je geen goed gevoel hebt bij de aannemer dan moet je het niet doen. Een aannemer zal wekenlang bij je over de vloer komen, als het dan niet ‘klikt’ met de aannemer dan zullen deze weken extra lang duren.

Het verbouwen van je huis is een heel persoonlijk project. We kijken al snel heel rationeel naar cijfers, maar ondanks dat de cijfers belangrijk zijn, het gaat uiteindelijk wel om jouw project. Dit is belangrijk om niet te vergeten.

  4   Werk met garanties
Wij zullen altijd aanraden om voor een aannemer te kiezen die bereid is om een garantiestelling tegen faillissement aan te gaan zodat bij faillissement de bouw in ieder geval afgerond wordt en je je geld niet kwijt raakt.

Daarnaast wil je ook dat de aannemer bereid is om de CAR-verzekering af te sluiten. Deze verzekering verzekert het bouwwerk tijdens de bouw tegen brand, aansprakelijkheid naar derden, schade aan eigendommen van de opdrachtgever en de te gebruiken materialen.

Het is ook mogelijk om bij Bouwgarant(mits je met een aangesloten aannemer werkt) een extra garantie af te sluiten voor 0,25% van de aanneemsom. Bij een faillissement van de aannemer worden dan de extra afbouwkosten vergoed en je hebt garantie tegen verborgen en constructieve gebreken (na oplevering).

  5   Doe navraag bij referenties
Je kiest voor een aannemer die al enige tijd in het vak zit en al meerdere bouwprojecten succesvol heeft afgerond. Een betrouwbare aannemer zou daarom altijd bereid moeten zijn om je het nummer te geven van een tevreden klant. Een goede aannemer heeft immers niks te verbergen.

Aan de ene kant kan je via referenties meer te weten komen over hoe de aannemer normaal gesproken werkt en hoe zijn communicatie is met klanten. Daarnaast kan je de kwaliteit van het werk ook beoordelen door bij referenties langs te gaan. Wij raden het altijd aan om referenties te raadplegen.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.