Collectieve inkoop energie lang niet altijd voordelig

Collectieve inkoop energie lang niet altijd voordelig

Frequent wordt via Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond of ANWB gewezen op de mogelijkheid om vrijblijvend deel te nemen aan een collectieve inkoop van energie of energieveiling. Het lijkt interessant om mee te doen omdat de betrokken organisaties een vertrouwen hebben opgebouwd en talloze leden kennen. Biedt collectieve inkoop van energie daadwerkelijk voordelen? Het is inderdaad gemakkelijk en je krijgt een aanbod. Toch loont het om naast het collectieve aanbod een energievergelijker te raadplegen omdat de energiemarkt volop in beweging is en naast voordelige tarieven ook aantrekkelijk welkomstkortingen worden geboden.In het verleden heeft de Autoriteit Consument & Markt ingegrepen omdat sprake was van misstanden bij energieveilingen. Zo werden prijsafspraken gemaakt en werden biedingen lager dan een referentieprijs welke bepaald door de veilingmeester uitgesloten van deelname. Tegenwoordig functioneren energieveilingen maar het grootste punt van aandacht is dat niet alle energieleveranciers mee doen. Daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten die mede bepalend kunnen zijn of een energieveiling daadwerkelijk voordeel biedt.

Aandachtspunten bij een energieveiling

  • Het winnende bod is niet voor iedereen het voordeligst.
  • Niet alle energieleveranciers kiezen ervoor om deel te nemen aan een energieveiling.
  • Deelnemende energieleveranciers bieden niet alle producten aan.
  • Aan de korting via een energieveiling zijn vaak voorwaarden verbonden.

Voordeel via collectie inkoop energie of energieveiling?

Het voordeel dat de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis bied is het gemak en een scherp aanbod. Tegenover dat aanbod staan de kosten voor het organiseren van deze veilingen, uitingen van reclames in de media en de verdiensten die de betrokken organisatoren willen hebben.

Vergelijkingssites hebben altijd aantrekkelijke energietarieven en welkomstkortingen en zo bespaar je  honderden euro's op energie. Die besparing is gebasseerd op jouw persoonlijke situatie en wensen. Bovendien is het aanbod van energieleveranciers breder. Het is daarom raadzaam om altijd een energievergelijker te raadplegen naast het collectieve aanbod via een energieveiling.

De voordelen van de energievergelijker

  • Scherpe energietarieven en welkomstkortingen.
  • Besparing gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en wensen.
  • Jij bepaald het moment van overstappen.
  • Vergelijken op basis van prijs, service en duurzaamheid.

Tip: Vergelijk tijdens de energieveiling altijd het aanbod op de onafhankelijke vergelijkingssite Overstappen.eu.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 overstappen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.