Goud toch serious business?

Goud toch serious business?

Onlangs schreef Ray Dalio, chief investment officer van één van de grootste hedgefondsen 'Bridgewater'op zijn LinkedIn pagina  over goud en riep hij beleggers op die nog geen goud in hun portefeuille hebben dit wel te doen. Waarom geeft een van de bekendste heren van de grootste beleggingsfonds zulk advies? De beste man verwacht dat de verwachte turbulentie op de financiele markten voornamelijk van politieke aard zullen zijn dan van economisch aard. De heer Dalio raadt beleggers aan om 5 tot 10% van de beleggingsportefeuille te houden in goud.  Maar waarom zou u als gewone burger met een spaarrekening beleggen in edelmetalen?Waarom belegt een belegger überhaupt?

Heel simpel, een belegger wilt rendement halen en durft over zijn belegd vermogen financieel risico te lopen. Om de kans op het halen van een mooi redement te verhogen, beleggen veel beleggers in verschillende soorten aandelen en houden zij verschillende soorten beleggingen aan in hun beleggingsportefeuille. Professionele beleggers doen dan ook goed hun huiswerk alvorens zij werkelijk investeren in een aandeel.

U als gewone belegger doet stiekem ook uw huiswerk als u de zich er bewust van bent van wat er zich wereldwijd afspeelt. Het is u vast niet ontgaan dat de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten hoog opgelopen zijn. Na aanleiding van deze spanningen is de goudprijs in dollars al boven de $1300/oz gekomen dit jaar. De aanhoudenden spanningen maakt goud kopen een steeds aantrekkelijkere belegging onder beleggers. Vaak volgen de andere edelmetalen de goudprijs doordat andere edelmetalen bijproducten zijn, zo wordt er veel zilver gewonnen bij het minen en verwerken van goud. Het glimmende goed is de tegenhanger van economische en geopolitieke ontwikkelingen. De vuistregel die u kunt aanhouden is: gaat het minder goed in de wereld dan gaat het goed met goud en andersom. Het is een lugubere regel, maar helaas gaat deze regel wel vaak op. Dit moet dan ook niet de reden zijn om te beleggen in goud, maar zie een belegging in edelmetaal als een spreiding van uw vermogen. En als belegger is het aan te raden om niet al uw eiren in één mand te houden.

Hoe zit het dan met de cryptomunten, is Bitcoin een concurrent van goud?

Cryptomunten zijn interessante beleggingen, maar nog niet veilig genoeg om als alternatieve belegging aan te houden doordat het geen stabiele beleggingen zijn. De volatiliteit in de cryptomunten zijn enorm, hierdoor wordt bijvoorbeeld de bitcoin in meeste landen nog steeds geweigerd als buitenlandse valuta doordat het geen zekerheid biedt.

Onlangs heeft China aangekondigd dat het alle bedrijven en individuen verbiedt om geld op te halen via ICO's (Initial Coin Offering) en dat geen enkele bank of financiële instelling zaken moet doen dat gerelateerd is aan ICO trading. Via ICO's kunnen bedrijven gemakkelijk geld ophalen door een munt of token vrij te geven over het blockchain betaalnetwerk. Deze coins kunnen vervoglens weer gekocht worden via werelwijd geaccepteerde coins zoals Bitcoin of Ethereum.

Het nadeel van een belegging in cryptomunten is dat het erg volatiel is en hierdoor erg risicovol. Met edelmetaal is dit een heel ander verhaal. Ten eerste is de volatiliteit van goud niet zo hoog als bij de cryptomunten, maar het belangrijkst verschil is dat goud een intrinsieke waarde heeft en bitcoin heeft dit niet. Daarnaast heeft goud zich bewezen dat het zijn waarde door de jaren heeft behouden terwijl de bitcoin zich nog moet bewijzen. Het is dan ook wel het grootste valuate experiment van de 20ste eeuw.

Korte update over de goudprijs:

Sinds het begin van 2017 tot heden (04-09-2017) is de goudprijs in dollars al met 14% gestegen, van $1.172,81 naar $1.335,48. Dat is toch een mooi redement zou een beginnende belegger zeggen. En weet u, een professionele belegger zou dat ook zeggen! Maar, laten we niet vergeten dat een belegging in fysiek edelmetaal voor de lange termijn bedoelt is. U zou een belegging in goud als een soort verzekering op uw vermogen moeten zien of als hedge. Als beginnende belegger moet u wel enigzins risico's durven te nemen als u rendement wilt behalen. Maar laten we eerlijk zijn, als u aan het begin van 2017 was ingestapt had u meer rendement behaald dan wat u überhaupt over het hele jaar op uw spaarrekening zou mogen ontvangen. Daarnaast verliest u eigenlijk al geld door er niks mee te doen doordat het inflatiecijfer hoger is dan de rente op uw spaarrekening. Maar natuurlijk moet u geen onnodig risico's nemen als dat niet nodig is.

Kortom, een belegging aan het begin van 2017 in goud kan de belegger toch echt een serieus rendement opleveren. Sommige analisten - zoals die van de bank of America - verwacht dat de goudprijs aan het eind van 2017 op $1400/oz staat. Het is nu afwachten waar de goudprijs heen zal gaan.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Stella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.