Wat kun je allemaal doen met een goudbaar?

Wat kun je allemaal doen met een goudbaar?

Je hebt besloten om een deel van jouw vermogen in goud te beleggen. Wat zijn de opties en waar moet je op letten? Sinds geld steeds minder opbrengt bij de bank zijn er steeds meer mensen die naar ander opties kijken. Ook zijn er mensen die geen vertrouwen meer hebben in ons huidige banksysteem. Het kan dan een optie zijn om eigenaar te worden van een stukje fysiek goud.In welke gewichten kun je goudbaartjes kopen?

Dit is niet iets wat mensen dagelijks doen. Het is daarom handig om eerst goede informatie tot je te nemen. Er zijn veel opties en die kennen allemaal hun voor- en nadelen. Gouden baren zijn blokjes van puur goud die geproduceerd zijn door smelterijen. Op de goudbaar staat een keurmerk en vaak staat er ook nog andere informatie op. Je kunt baartjes goud kopen vanaf 1 gram. Dit loopt op tot goudbaren met een gewicht van maar liefst 12,5 kilo. De baartjes waar het meest in verhandeld wordt zijn de baartjes van 10,20,50 en 100 gram. Je kunt zelfs goudbaren in 250 gram kopen.

Controle goudbaren

Wanneer je goudbaren wilt kopen ben je ongetwijfeld de letters LBMA tegengekomen. Deze letters staan voor: London Bullion Market Association. Dit is de instantie die zich bezighoudt met de productiestandaarden van goudbaren bij producenten. Zij controleren en zien toe op de raffinage van het pure goud en op de productie van de goudbaren. Ook controleren zijn de fijnheid van het goud en of het gewicht van de goudbaar klopt.

 

Is een producent LBMA gecertificeerd en staat hij op de lijst van het LMBA dan is het een erkende handelaar. Dit biedt de koper een soort extra zekerheid dat de goudbaren goed zijn en dat je ze altijd wereldwijd weer kunt verkopen.

Hoe weet je dat een goudbaar echt is?

Als je een goudbaar wilt kopen dan wil je er zeker van zijn dat ze ook echt zijn. Het gaat om veel geld en je moet dus zeker van je zaak zijn. Als je een goudbaar bij een gerenommeerde handelaar of verkoper koopt kan je ervan uitgaan dat je goed zit. Wanneer je iets van Marktplaats of EBay wilt kopen dan moet je zelf de goudbaar testen. Hoe kun je dit doen:

  • Ga met een magneet over de baar. Als hij magnetisch is dan is het geen goud.
  • Door middel van het berekenen van de dichtheid kun je erachter komen of de baar echt is. Leg hem op een goede weegschaal en schrijf het gewicht op. Zet dan een bakje water op de weegschaal en zeg de weegschaal op 0. Weeg de goudbaar zwevend in het water. Je kunt hem laten zweven door er een touwtje onder te spannen. Schrijf ook dit gewicht op. Deel dan het droge gewicht door het natte gewicht. Als het goed is moet je uitkomen op 19,3. Dit is de dichtheid van goud. Wijkt de uitkomst hier ver vanaf dan is het geen goud.
  • Toets het goud d.m.v. de toetssteen methode. Hoe je dit doet kan je op internet lezen.
  • Controleer de stempels.

Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 marske42, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.