Modafinil beter dan amfetamine? Effecten en bijwerkingen van Modafinil

Modafinil beter dan amfetamine? Effecten en bijwerkingen van Modafinil

Modafinil is een stof die al jaren wordt gebruikt voor de behandeling van narcolepsie. Modafinil is echter pas recentelijk meer bekend geworden, waarbij werknemers in het bedrijfsleven, studenten en atleten het massaal innemen. Naar verluidt werd het zelfs gebruikt door de Amerikaanse president Barack Obama. Modafinil kopen verhoogt - net als andere psychostimulerende middelen zoals amfetamine - de fysieke en mentale prestaties, maar in tegenstelling tot deze middelen heeft het geen bijwerkingen en is het niet verslavend. Is het echt zo?Modafinil (ook bekend als smart drug) is een stof met een stimulerende werking die in sommige geneesmiddelen voorkomt. Modafinil is momenteel in tientallen Europese landen goedgekeurd, maar de indicaties voor het gebruik ervan lopen in de lidstaten uiteen. In alle landen van de Gemeenschap is de indicatie narcolepsie - een ziekte waarbij de patiënt plotseling in korte slaap valt, ongeacht zijn situatie. Daarnaast zijn de indicaties voor het gebruik in sommige EU-landen idiopathische hypersomnie (overmatige slaperigheid), obstructieve slaapapneu (OBS), chronische slaapstoornissen in verband met ploegenarbeid van matige tot ernstige ernst.

In sommige landen wordt het ook off-label gebruikt, bijvoorbeeld om de concentratie te verbeteren bij mensen met ADHD. Momenteel worden in ons land andere stimulerende middelen, zoals methylfenidaat, gebruikt bij narcolepsiepatiënten. De patiënten met contra-indicaties voor methylfenidaat krijgen modafinil als doelimport met individuele terugbetaling. Er is ook een andere manier om dit specifieke middel te kopen - op de zwarte markt. Deze route wordt gekozen door werknemers van bedrijven, scholieren, studenten, atleten en anderen die geen tijd hebben om te slapen en een psychomotorische oppepper nodig hebben.

Modafinil - effecten. Effecten van modafinil

Al snel bleek namelijk dat witte tabletten met modafinil niet alleen bij zieke, maar ook bij gezonde mensen de slaap kunnen verlichten. Blijkbaar is het dankzij modafinil mogelijk om bijna 64 uur wakker te blijven (hoewel sommige bronnen tot 70 uur melden) zonder zich moe te voelen, mentale prestaties of reflexen te verliezen. En het is niet nodig om daarna uit te slapen - gebruik van het middel zou geen "slaapschuld" veroorzaken.

Bovendien zijn er meldingen van een gebrek aan verslaving aan modafinil en een grotere veiligheid in vergelijking met klassieke stimulerende middelen. Dit alles heeft ertoe geleid dat modafinil vooral interessant is geworden voor werknemers in het bedrijfsleven (vooral hoger personeel), maar ook voor studenten, atleten, militairen die operaties van meerdere uren uitvoeren en anderen die hun volledige concentratie willen vasthouden, hun vermogen om de aandacht te richten willen verbeteren, de motivatie tijdens taken willen vergroten, de leerefficiëntie aanzienlijk willen verhogen en het geheugen willen verbeteren, want dat zijn de effecten van modafinil.

Daarnaast vermindert modalert 200mg kopen vermoeidheid veroorzaakt door tijdsverschil (jetlag). Met dit doel zou de Amerikaanse president Barack Obama het innemen tijdens zijn zakenreizen.

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies verricht naar de effecten van modafinil. Eén daarvan vergeleek de effecten van dextroamfetamine (een geneesmiddel dat het zenuwstelsel stimuleert - in een dosis van 20 mg), cafeïne (600 mg) en modafinil (400 mg) op gezonde vrijwilligers. Proefpersonen met slaapgebrek voerden gedurende 64 uur eenvoudige taken uit - de snelheid van de taak en het aantal gemaakte fouten werden gemeten.


© 2015 bomb4, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.