Hoe is black friday ontstaan?

Hoe is black friday ontstaan?

Voor veel mensen is het nog een beetje een raadsel hoe black friday is ontstaan. Veel mensen profiteren er namelijk vooral van en weten de achterliggende gedachte van black friday niet. Dit is ook helemaal niet zo raar, want het onstaan van black friday is ook niet met zekerheid te verklaren. Black friday

De naam black friday is eigenlijk best wel raar. Maar deze benaming is ontstaan in de Amerikaanse stad Philedelphia. Waarschijnlijk is de benaming ontstaan door de grote drukte op de dag na thanksgiving. Dit komt omdat iedereen in die tijd cadeautjes ging halen voor kerst. 

Parades

Dat black friday van origine uit Amerika komt weten de meeste mensen wel. Maar het schijnt dat het daar door de locale warenhuizen is bedacht. Amerikanen doen vaak een week voor thanksgiving mee aan verschillende parades. De locale warenhuizen hebben hiervan waarschijnlijk geprofiteerd waardoor black friday is ontstaan. Door veel korting te geven op bepaalde producten die nodig zijn voor de parades, mochten ze reclame maken. Ook veel retailers maakten hier gebruik van door veel korting te zetten op hun producten. Omdat dit heel deze week gebeurde, werd de dag na thanksgiving black friday genoemd. Black friday wordt door heel erg veel mensen daarom ook gezien als de beste dag om de cadeautjes voor kerst te halen. Dit komt omdat er vaak maar één keer per jaar zo veel korting gegeven wordt. 

Officiële vakantiedag

De dag na thanksgiving is in veel Amerikaanse staten een vakantiedag. Aangezien het een vakantiedag is, zijn er ook heel erg veel mensen die koopjes kunnen halen op die dag. Omdat dit een vrije dag is, gebruiken heel erg veel mensen deze dag om zo veel mogelijk te profiteren van al deze korting. Eerder was de dag na thanksgiving geen vakantiedag. Daarom werd vaak het weekend gebruikt om inkopen te doen voor kerst. Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van de korting op black friday, hebben veel Amerikaanse staten er voor gekozen om hier een officiële vakantiedag van te maken. 

Uitgebreide black friday

Black friday komt officieel uit Amerika. Het is ook een hele lange tijd in Amerika gebleven. Maar aangezien het steeds populairder werd in andere landen, konden veel buitenlandse warenhuizen en bedrijven het niet laten om ook mee te doen aan black friday. Ook Nederlandse bedrijven doen hier aan mee. Dit doen ze vooral om zo veel mogelijk publiciteit te krijgen, omdat ze dan lage prijzen hebben. 

Wel ligt in Nederland de korting een stuk lager dan in Amerika. Ook zijn er nog niet zo veel winkels die er voor gekozen hebben om mee te doen aan black friday. Er zijn wel steeds meer winkels die er voor kiezen om in die tijd een grote sale te doen. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.