Wat is Nasi Goreng?

Wat is Nasi Goreng?

De populaire en bekende Nasi Goreng is één van de nationale gerechten van Indonesië. Het bestaat, volgens de letterlijke vertaling, voornamelijk uit gebakken rijst. Het is echter vooral een gerecht voor vleesliefhebbers. Afhankelijk van de regio, religie en rijkdom wordt het bereid met varkensvlees, rundvlees of kip. Andere belangrijke ingrediënten die er bijna altijd bij zitten zijn gamba's en een decoratief gebakken eitje erop. Groenten, kruiden en gehakte pinda's ronden dit cultgerecht af qua smaak en uiterlijk.De populaire en bekende Nasi Goreng is één van de nationale gerechten van Indonesië. Het bestaat, volgens de letterlijke vertaling, voornamelijk uit gebakken rijst. Het is echter vooral een gerecht voor vleesliefhebbers. Afhankelijk van de regio, religie en rijkdom wordt het bereid met varkensvlees, rundvlees of kip. Andere belangrijke ingrediënten die er bijna altijd bij zitten zijn gamba's en een decoratief gebakken eitje erop. Groenten, kruiden en gehakte pinda's ronden dit cultgerecht af qua smaak en uiterlijk.

Waar komt het gerecht Nasi Goreng vandaan?

Het thuisland is Indonesië, maar deze combinatie van de genoemde ingrediënten is ook goed bekend in Thailand. Dit gerecht wordt traditioneel als ontbijt gegeten. De restjes van de dag ervoor worden gewoon opgewarmd en geserveerd met een gebakken eitje. De rijkdom aan varianten kent geen grenzen in Azië.

Een nasi goreng recept is nooit in steen gebeiteld. Elk gezin heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om voorbereiding. Afhankelijk van de welvaart is het aandeel vlees hoger of lager. Rijst is natuurlijk betaalbaar en ook in Indonesië worden over de hele linie groenten verbouwd. Maar ook garnalen en andere zeevruchten behoren tot de typische ingrediënten van de lokale keuken.

De fantastische smaakexplosie waar we vandaag van kunnen genieten als exotische traktatie voor tussendoor vindt zijn oorsprong als een zeer pragmatische restjeskeuken. Dus als er een echt en uniek Nasi Goreng-recept is, dan is het dat wel: alles wat de koelkast en de voorraadkast te bieden hebben, mag.

Wat is typisch voor de Indonesische keuken?

Rijst, rijst en nog eens rijst! Het zit in vrijwel elk typisch Indonesisch gerecht, mits de kok het zich kan veroorloven. In sommige delen van Indonesië is het verbouwen van rijst niet mogelijk vanwege het klimaat. Die moet dus aangeschaft worden, wat van de basis al snel een kleine luxe maakt. In deze regio's worden in plaats daarvan cassave en yams verbouwd. De zetmeelrijke wortels zijn populaire groenten en worden geserveerd als vullende bijgerechten in plaats van rijst.

Invloeden uit China en India zijn natuurlijk goed terug te vinden in de typische gerechten van de landskeuken. De kruidenklassiekers curry en kurkuma mogen in geen enkel hoofdgerecht ontbreken. Andere belangrijke ingrediënten zijn sauzen op basis van pinda's en kokosmelk. Kortom, de typisch Indonesische keuken is rijst met groenten en/of zeevruchten. In het dagelijks leven moet je kip, rund en varken kunnen betalen. Bovendien verwerpen de religies van het hindoeïsme en het boeddhisme dieren als voedsel. De overwegend islamitische regio's van het land doen het zonder varkensvlees.

Toeristen ervaren een echte eye-opener wanneer ze Indonesië en zijn heerlijke keuken van hun zoete kant leren kennen. De zwak voor desserts, cakes en taarten is geen vriendelijke aanpassing aan de voorkeuren van de gasten en hun zoetekauw. In deze baktradities kan men eerder de erfenis van de Nederlandse koloniale overheersing herkennen.

Welke ingrediënten heb je nodig om Nasi Goreng te bereiden?

Een nasi goreng recept voor vier personen vraagt om de volgende ingrediënten:

400 gram kip, in kleine stukjes gesneden
350 gram jasmijn- of basmatirijst
4 tot 6 eetlepels plantaardige olie van goede kwaliteit
4 eieren
2 wortelen
6 sjalotten
2 stengels prei
4 teentjes knoflook
2 chilipepers of een afgestreken theelepel chilipasta
1 duimgroot stuk verse gember
8 eetlepels zoete sojasaus
1 handvol gehakte, ongezouten pinda's
Zout, peper, kerrie en kurkuma naar smaak

Waar moet je op letten bij de ingrediënten?

Zeker als het om vlees en eieren gaat, staat kwaliteit hoog in het vaandel. Biologisch vlees van een diervriendelijke veehouderij en eieren van blije kippen zijn misschien wat duurder, maar de smaak is niet te overtreffen. Als het op rijst aankomt, is in principe elke versie van langkorrelige rijst perfect.

Hoe wordt Nasi Goreng bereid?

Het onderstaande wordt je aangeboden door www.nasi-goreng.nl.

Kruidenpasta maken en groenten bereiden

Dit werkt het beste in een klassieke vijzel. Als je er geen hebt, kun je de ingrediënten pureren in een keukenmachine. Chilipepers, knoflook, gember en sjalotten worden verwerkt tot een fijne pasta. Snijd de wortel en prei in kleine blokjes en zet apart. Hoe fijner de groenten worden bereid, hoe beter.

Rijst koken

Als je rijst van de dag ervoor over hebt, kun je die gewoon gebruiken. Een klassieke Nasi Goreng cultiveert het idee om restjes te gebruiken. Bereid anders de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet na het koken af in een vergiet en zet apart.

Bak het vlees

De kip, in kleine stukjes gesneden, wordt nu kort gebakken in een wok of pan met antiaanbaklaag met 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie. Het moet gaar zijn en klaar om te eten, maar niet droog.

Meng de ingrediënten samen

In dezelfde pan waarin het vlees werd gekookt, kan de pittige pasta nu worden geperfectioneerd met een verdere toevoeging van olie. Het moet worden gebakken tot een fijne geur in de keuken waarneembaar is. Het mag echter niet te heet worden of zelfs beginnen te roken, anders wordt de smaak bitter en onaangenaam. Voeg nu de rijst en het gebakken vlees, prei en wortel toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar en verwarm ze op middelhoog vuur. Breng op smaak met de zoete sojasaus, zout, peper, kerrie en kurkuma en verdeel het gerecht vervolgens over diepe borden of kommen.

Gebakken ei als grote finale

De eieren worden gebakken met een beetje olie tot mooi gebakken eieren. Aan elke portie wordt een ei toegevoegd als decoratie en als extra eiwitbron. Gegarneerd met gehakte pinda's.


© 2015 Rafa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.