Romige bloemkoolsoep

Romige bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep is eigenlijk helemaal nog niet zo bekend bij veel mensen, terwijl de gekookte bloemkool, eventueel met een sausje, bij velen regelmatig wordt gegeten.



Bloemkoolsoep is eigenlijk helemaal nog niet zo bekend bij veel mensen, terwijl de gekookte bloemkool, eventueel met een sausje, bij velen regelmatig wordt gegeten. Bloemkoolsoep is ook erg lekker en zeker de moeite waard om eens te proberen. Bovendien zijn er erg veel variaties mogelijk op bloemkoolsoep. Zo kan deze soep bereid worden met enkel groenten, maar bloemkoolsoep met zalm of garnalen is ook heerlijk. Of juist een wat hartiger variant van deze soep met wat spekjes of bacon? Uiteraard is het ook mogelijk om de soep heel zacht en romig te maken.

Bloemkool

Hieronder volgt een basisrecept van een romige bloemkoolsoep, waar uiteraard naar eigen idee nog wat extra ingrediënten aan kunnen worden toegevoegd.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 liter water
  • 1/4 liter melk
  • 1 eidooier
  • 100 ml. room
  • nootmuskaat
  • zout en peper naar eigen smaak

Bereiding

  • Snijd de achterkant van de bloemkool weg en verwijder de groene bladeren
  • Leg hierna de bloemkool in zijn geheel met de roosjes naar beneden ongeveer 20 minuten in een ruime bak met koud water, zodat deze mooi schoon wordt
  • Kook hierna de hele bloemkool in een pan met een liter water waaraan wat zout is toegevoegd gaar, in ongeveer 15 tot 20 minuten – met het deksel op de pan
  • Pureer hierna de bloemkool in de pan met een staafmixer of als deze niet beschikbaar is, wrijf de gaar gekookte bloemkool door een zeef. Gooi in dat geval het kookvocht niet weg – dit is de basis van de bloemkoolsoep
  • Voeg de melk bij de bloemkoolpuree en breng dit samen met het bloemkool vocht opnieuw aan de kook, op laag vuur
  • Neem een kommetje en klop hierin de eidooier los met de room
  • Voeg enkele eetlepels van de inmiddels goed warm geworden soep toe aan het mengel van de room en de eidooier, om deze even te laten ‘wennen’
  • Roer hierna het ei en roommengel door de bloemkoolsoep onder voortdurend roeren
  • Nu is het zaak de soep niet meer aan de kook te laten komen, maar wel goed warm te maken
  • Breng de soep verder op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper en dien de soep zo warm mogelijk op

Tips

  • Om deze bloemkoolsoep als lunch te gebruiken, is het heel lekker om er enkele sneetjes getoast brood bij te geven
  • Wie wat meer vulling aan de soep wil geven, voeg er op het laatste moment wat in reepjes gesneden gerookte zalm aan toe, wat Hollandse garnaaltjes, wat blokjes ham of verse kruiden, zoals fijn gesneden peterselie of bladselderij


© 2015 Rafa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.