Traditionele Roemense eten Sarmale (Rol met gehakt en wijnbladeren)

Traditionele Roemense eten Sarmale (Rol met gehakt en wijnbladeren)

Sarmale in wijngaardbladeren is een culinaire en traditionele Roemense gerekt bereiding van gehakt (meestal varken, maar ook rundvlees, schapen, vogels of zelfs vis), gemengd met rijst en andere ingrediënten, gewikkeld in verse of zure koolbladeren ), van de wijnstok of van de rol, enz., in rolvorm.

In Roemenië wordt het meestal geserveerd met mamaliga en Crème Fraîche.Traditionele Roemense eten Sarmale (Rol met gehakt en wijnbladeren)

Bereidingswijze:

Voorbereiding: › 40min

Bereiding: › 1uur50min in de oven

Klaar in: › 2uur30min

Porties: 7

Temperatuur: 180 graden

INGREDIËNTEN:

1 kg gehakt varkensvlees of welke je wilt

50-60 wijnbladeren

gerookt spek plakjes

1 ui

1 wortel

1 paprika

een half glas rijst (glas voor water)

1 ei

olijfolie

paprika poeder

4 stuks laurierblaadjes

dille of peterselie

6 eetlepels bouillon

zout en peper aan smaak

kruiden voor gehakt aan smaak

hete peper

Crème Fraîche

Bereidingswijze:

Voeg de ruwe wijnbladeren vervagen gedurende 2-3 minuten in het heet water. En trek eindelijk de ribben eruit en laat het het water uit van de wijnbladeren tot de bladeren worden zacht.

Snij ui, wortel en paprika fijn.

Leg in een pan olijfolie, ui, wortel en paprika en laat een beetje bakken en zet het vuur aan.

Na een paar minuten het is klaar en kan je 2 eetlepels bouillon toevoegen en roer en laat je de samenstelling om af te koelen.

Was een half glas rijst goed met een zeef en laat het goed uit het water lopen.

Zet de wijnbladeren op een platte bord. Straks gaan we een rol maken met de wijnbladeren en gehakt. Vet een braadpan in en verdeel ongeveer 20 stuks wijnbladeren over de bodem.

Voeg ongeveer 20 stuks wijnbladeren op de bodem van een braadpan en boven de sarmale toe.

Om de sarmale goed in de oven te houden voor ze gaan niet kleven of branden.

Zet de gehakt in een grote kom en doe er bij de rijst, ui, wortel en paprika(gebakken), zout en peper, kruiden voor gehakt, 1 ei, paprika poeder, 2 eetlepels bouillon, dille of peterselie.

Was je handen goed en mengen met je handden de inhoud.

Nadat de samenstelling klaar is en rol met de samenstelling in wijnbladeren.

We zetten wijnbladeren met de ribben omhoog, dat is de soepele kant in de hand.

Doe de voorbereide compositie en rol ze zoals de koolbladeren.

Zet de wijnbladeren op een snijplank en met een lepel het gehakt neemt en ga erop wijnbladeren zetten. Doe je rolls de wijnbladeren dan aan beide kanten doe je de wijnbladeren binnenkant met je vingers om het vlees goed in de wijnbladeren te houden.

En er komen ongeveer 65 rollen uit, hangt af van hoe je kleinere of grotere rollen maakt.

Zet de rolls op een bord en als je alle heeft gerold, doe ze in een pan. Nu zet ze in de grote pan in rond en op elkaar en verdeel je plakjes gerookt spek, verdeelt 2 eetlepels bouillon 4 stuks laurierblaadjes en maak vol het pan met water. Zet het pan in de oven met de temperatuur 180 graden.

Koken met deksel op laag vuur gedurende ongeveer 1 uur. Ze kunnen ook in de oven worden gekookt.

Na ongeveer 45 minuten kun je de sarmale een beetje de pan bewegen en kijkt hoe is de sarmale. Je kijkt van tijd tot tijd of er genoeg water is om de sarmale niet te kleven of te verbranden. En aan wanneer is het einde van de tijd kun je kijken of kool van de sarmale klaar en zacht zijn. Je kunt een sarmale proeven met een vork voor zie als zacht is en kan goed snijden de sarmale en als smaak goed. Als de sarmale ze zijn zacht dan is klaar en kan je de pan uit de oven halen.

Je kunt ook met de "mamaliga" eten, zo heet een Roemenie.

"Mamaliga"

INGREDIËNTEN:

ongeveer een beker maïs poeder

een glas voor water met water

een beetje zout.

Bereidingswijze:

Doe je in een pan een glas voor water met water en een beetje zout erbij toe en zet het vuur laag aan. Als het water in de pan is een beetje gekookt dan doe je erbij beetje bij beetje het maïs poeder (voor twee personen) ongeveer een beker. Wanneer je gaat de maïs poeder erbij doe moet je roeren in hetzelfde tijd. Een begin moet zacht blijven en als word een beetje als een homogene crème. Laat het vuur laag om goed te koken en van tijd tot tijd te roeren. Als het “mamaliga” wat harder wordt, is het klaar en kun je het vuur uit doen.

Doe je op het bord sarmale hoeveel je wilt en op sarmale doe je Crème Fraîche en naast een beetje mamaliga. Het is lekker en ik hoop dat jullie ook lekker mijn recept gaan vinden.

Eet smakelijk!


© 2015 Ionela, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.