Traditioneel Roemeens gerecht

Traditioneel Roemeens gerecht

Sarmale rol met gehakt en zure witte koolbladeren is een traditioneel Roemeens gerecht.

Traditionele Roemeense gerechten zijn sarmale, boeufsalade, oriëntaalse sla, gevulde paprika’s met gehakt, zelfgemaakte worstjes, bonen met worsten en musaca, zacusca.

De gastronomische cultuur van het Roemeense volk heeft veel culinaire gewoonten geërfd: van de Romeinen komt de taart, een woord dat de oorspronkelijke betekenis van de Latijnse placenta heeft behouden, de Turken brachten de soep van de parels, de musaca van de Grieken, van de Bulgaren is er een breed scala aan gerechten met groenten, zoals zacusca, en de garnalen komen van de Oostenrijkers.Traditionele Roemense eten Sarmale (Rol met gehakt en zure witte koolbladeren)
Bereidingswijze:

Voorbereiding: › 30min    
Bereiding: › 1uur30min  in de oven 
Bereiding: › 1uur op het vuur 
Klaar in: › 2uur
Porties: 7
Temperatuur: 180 graden of op het vuur
INGREDIËNTEN:
1 kg gehakt varkensvlees of welke je wilt
2 zure kool (zure witte koolbladeren)
gerookt spek plakjes
1 ui
1 wortel 
1 paprika
een half glas rijst (glas voor water)
1 ei
olijfolie
paprika poeder
4 stuks laurierblaadjes
dille of peterselie
6 eetlepels bouillon
zout en peper aan smaak
kruiden voor gehakt aan smaak
hete peper
Bereidingswijze:
Voeg de zure kool toe aan een pot water.
Snij ui, wortel en paprika fijn.
Leg in een pan olijfolie, ui, wortel en paprika en laat een beetje bakken en zet het vuur aan.
Na een paar minuten het is klaar en kan je 2 eetlepels bouillon toevoegen en roer en laat je de samenstelling om af te koelen.
Was een half glas rijst goed met een zeef en laat het goed uit het water lopen.
Snijd de steel van de kool en het zal gemakkelijker zijn om de koolbladeren te krijgen. 
En zet de koolbladeren op een platte bord. Straks gaan we een rol maken met de koolbladeren en gehakt. Hak de resterende kool en vet een braadpan in en verdeel de zuurkool over de bodem. 
Voeg de gesneden kool op de bodem van een braadpan  en boven de sarmale toe. 
Om de sarmale goed in de oven te houden voor ze gaan niet kleven of branden.
Zet de gehakt in een grote kom  en doe er bij de rijst, ui, wortel en paprika(gebakken), zout en peper, kruiden voor gehakt, 1 ei, paprika poeder, 2 eetlepels bouillon, dille of peterselie. 
Was je handen goed en mengen met je handden de inhoud.
Nadat de samenstelling klaar is en rol met de samenstelling in zure koolbladeren.
Zet de zure koolblad op een snijplank en met een lepel het gehakt neemt en ga erop zure koolblad zetten.  Doe je rolls de koolrol dan aan  beide kanten doe je de kool binnenkant met je vingers om het vlees goed in de kool te houden.
En er komen ongeveer 65 rollen uit, hangt af van hoe je kleinere of grotere rollen maakt.
Zet de rolls op een bord en als je alle heeft gerold, doe ze in een pan. Nu zet ze in de grote pan in rond en op elkaar en verdeel je plakjes gerookt spek, verdeelt 2 eetlepels bouillon 4 stuks laurierblaadjes en maak vol het pan met water. Zet het pan in de oven met de temperatuur 180 graden.
Na ongeveer 45 minuten kun je de sarmale een beetje de pan bewegen en kijkt hoe is de sarmale. Je kijkt van tijd tot tijd of er genoeg water is om de sarmale niet te kleven of te verbranden.  En aan wanneer is het einde van de tijd kun je kijken of kool van de sarmale klaar en zacht zijn. Je kunt een sarmale testen met een vork voor zie als zacht is en kan goed snijden de sarmale. Als de sarmale ze zijn zacht dan is klaar en kan je de pan uit de oven halen.
Je kunt ook met de "mamaliga" eten, zo heet een Roemenie.


"Mamaliga"
INGREDIËNTEN:
ongeveer een beker maïs poeder
een glas voor water met water 
een beetje zout.
Bereidingswijze:
 Doe je in een pan een glas voor water met water en een beetje zout erbij toe en zet het vuur laag aan. Als het water in de pan is een beetje gekookt dan doe je erbij beetje bij beetje het maïs poeder (voor twee personen) ongeveer een beker. Wanneer je gaat de maïs poeder erbij doe moet  je roeren in hetzelfde tijd.  Een begin moet zacht blijven en als word een beetje als een homogene crème. Laat het vuur laag om goed te koken en van tijd tot tijd te roeren. Als het “mamaliga” wat harder wordt, is het klaar en kun je het vuur uit doen.

Kan je eten sarmale ook met Crème Fraîche. Het is optioneel zoals je wilt.
Eet smakelijk!

 


© 2015 Ionela, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.