De leukste kanten van de horeca

De leukste kanten van de horeca

Heb je er al eens aan gedacht om in de horeca te werken? Dat kan ontzettend leuk zijn, maar dan moet je wel weten wat er van je verwacht wordt. Toegegeven horeca werk is geen licht werk. De werktijden zijn onregelmatig, heb je bijvoorbeeld een avonddienst dan ben je laat vrij. En als je in de bediening werkt loop je de hele avond te sjouwen met een dienblad. Dus als jij iemand bent die lekker makkelijk veel geld wilt verdienen dan is deze blog niet voor jouw bedoeld is. Persoonlijk contact

Persoonlijk vind ik het sociale contact erg leuk. Je neemt bestellingen op en je werkt in een team samen. Als je op een gegeven moment oud genoeg bent dan mag je achter de bar staan. Ook dan sta je continu in contact met anderen. Natuurlijk is de werkdruk hoog maar je krijgt er veel voor terug. En dan bedoel ik met name leuke interacties met klanten. Natuurlijk zitten er niet altijd stralende en glimlachende klanten in jouw tent. Je hebt soms ook moeilijke en zelfs vervelende klanten. Tot het onbeschofte aan toe. Ik vind het dan juist een mooie uitdaging om de situatie in goede banen te leiden en de situatie te sussen.

In de keuken

Mocht je niet in de bediening werken maar in de keuken staan, dan is dat dé kans om verschillende gerechten leren bereiden. Gasten zullen je kookkunsten waarderen en de complimenten zullen vanzelf binnenstromen. De gerechten kun je trouwens weer gebruiken om je vrienden en familie mee te imponeren. Zelf heb ik ook in de keuken gewerkt. Ook vond ik het leuk om andere mensen in te werken en de fijne kneepjes van het vak te leren. Hier heb ik overigens wel eerst het diploma ‘SVH leermeester’ voor moeten halen.

Eigen horecaonderneming

Uiteindelijk ben ik na vele jaren werken in de horeca de gelukkige eigenaar van een horecaonderneming geworden. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Ik had nog geen enkele ervaring met ondernemen dus er kwam veel stress bij kijken. Langzamerhand leer je omgaan met bepaalde situatie. Er zijn een aantal dingen die je écht niet over het hoofd mag zien. Denk daarbij aan vergunningen die aangevraagd moeten worden en certificaten die jij en sommige personeelsleden moeten hebben. Een voorbeeld daarvan is het diploma ‘Sociale Hygiëne’.

Je krijgt er veel voor terug

Inmiddels heb ik al jaren mijn eigen horecaonderneming. En met de hulp van mensen om me heen en een goed bedrijfsplan heb ik het allemaal op de rit kunnen krijgen. Natuurlijk zijn er soms nog steeds momenten waarop je in de stress schiet. Denk dan bijvoorbeeld aan problemen met leveranciers of ziekte onder het personeel, maar daardoor leer je ook ontzettend goed om te denken in oplossingen. Als je dus een toekomst wilt opbouwen in de horeca, dan moet je er veel voor geven, maar je krijgt er nog veel meer voor terug. Ik zou in ieder geval niet meer anders willen!


© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.