Bevat zuurkool na het koken noh steeds vitamine C?

Bevat zuurkool na het koken noh steeds vitamine C?

Zuurkool moet lang gekookt worden tot hij gaar is, zit er überhaupt nog vitamine C in?

Vitamine C is extreem hitte-labiel. Dit roept eigenlijk de vraag op of er na het koken nog een deel van de waardevolle vitamine in de zuurkool zit. Zuurkool wordt gemaakt van vers geoogste witte kool die zo fijn mogelijk is geraspt.Zuurkool moet lang gekookt worden tot hij gaar is, zit er überhaupt nog vitamine C in?

Vitamine C is extreem hitte-labiel. Dit roept eigenlijk de vraag op of er na het koken nog een deel van de waardevolle vitamine in de zuurkool zit. Zuurkool wordt gemaakt van vers geoogste witte kool die zo fijn mogelijk is geraspt.

Zuurkool maken duurt enkele dagen

Met toevoeging van kruiden en zout wordt de kool fijngestampt en gefermenteerd met behulp van melkzuurbacteriën, die van nature al op de rauwe kool aanwezig zijn. Het fijn geraspte of fijngeschoren kruid wordt ongeveer vijf tot tien dagen op kamertemperatuur bewaard. Voor opslag moet het gefermenteerde kruid dan op een koele plaats worden bewaard. Gedeelten die zijn verwijderd, moeten ook in de koelkast worden bewaard.

Gezondheidsvoordelen

De combinatie van melkzuur en vitamine C evenals de in water oplosbare vezels en het gehalte aan secundaire plantaardige stoffen maken het kruid bijzonder waardevol voor de darmen en dus voor onze gezondheid. De toevoeging van melkzuurbacteriën maakt witte kool, die anders moeilijk verteerbaar is, veel beter verteerbaar en zachter. Daarnaast zijn melkzuurbacteriën van groot belang voor een gezonde darmflora. De al genoemde vezel helpt zachtjes bij het reinigen van de darmen.

Ook bij een vegetarisch of veganistisch dieet is het vitamine B12-gehalte het vermelden waard. Net als in andere groenten zit B12 eigenlijk niet in witte kool. Het wordt echter in kleine hoeveelheden geproduceerd door het fermentatieproces van het rauwe, verse kruid. Zuurkool was een van de belangrijkste overlevingselixers in de tijd van de zeevaart - en is nog steeds een uitstekende manier om de rijke wittekooloogst maandenlang vast te houden en bovendien voor de gezondheid te gebruiken. Het hoge gehalte aan vitamine C, dat in de tijd van de zeevaart beschermde tegen de gevreesde deficiëntieziekte scheurbuik, versterkt vandaag ons immuunsysteem en biedt zo bescherming tegen verkoudheid en andere infecties.

Rauwe zuurkool is goed voor de gezondheid

Voor de beste gezondheidsvoordelen kan zuurkool het beste vers en rauw worden gegeten. Twee tot drie vorken per dag zijn voldoende. Als je het daarentegen warm wilt eten, moet je het maar kort opwarmen, maar nooit koken. Koken vernietigt eigenlijk het grootste deel van de vitamine C die het bevat en schaadt ook de gunstige effecten van de melkzuurbacteriën. Het spijsverteringsaspect wordt daardoor iets verminderd, wat natuurlijk ook in individuele gevallen gewenst kan zijn.

Meer weten over zuurkool?

Wil je meer weten over zuurkool, of recepten over zuurkool of andere stamppotten?Neem dan eens een kijkje op www.zuurkoolstamppot.nl.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Rafa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.