Een koninkrijk voor originele Belgische wafels!
De Belgische keuken is vooral bekend om zijn friet, maar er zijn ook andere lekkernijen die u in België niet mag missen. Enerzijds is er de kleine, zoete verleiding in de vorm van pralines, anderzijds de beroemde Belgische wafels. En ook al lijkt het op het eerste gezicht niet zo, deze 3 hebben iets gemeen - namelijk de eeuwenoude traditie volgens welke ze worden bereid. Maar vandaag gaat het niet om friet of chocolaatjes, maar om wafels. Want ook in de zomer zijn ze een echte hit. |
De Belgische keuken is vooral bekend om zijn friet, maar er zijn ook andere lekkernijen die u in België niet mag missen. Enerzijds is er de kleine, zoete verleiding in de vorm van pralines, anderzijds de beroemde Belgische wafels. En ook al lijkt het op het eerste gezicht niet zo, deze 3 hebben iets gemeen - namelijk de eeuwenoude traditie volgens welke ze worden bereid. Maar vandaag gaat het niet om friet of chocolaatjes, maar om wafels. Want ook in de zomer zijn ze een echte hit.
Brusselse of Luikse wafels?
Er zijn twee soorten Belgische wafels, die verschillen in receptuur, vorm en geschiedenis:
Brusselse wafels
Deze zijn te herkennen aan hun rechthoekige vorm met diepe, hoekige "gaten". Voor deze typische specialiteit wordt luchtig gistdeeg gebakken in een speciaal wafelijzer. De Brusselse wafel werd rond 1856 uitgevonden door Maximilian Consael - weliswaar niet in Brussel, maar in Gent. Met zijn kraampjes en gietijzeren wafelijzers reisde hij van kermis naar kermis om zijn creatie bekend te maken bij het volk.
Luikse wafels
Luikse wafels hebben een nog langere traditie. Volgens de legende gaf een prins van Luik in de 18e eeuw zijn kok de opdracht om een cake met kristalsuiker te maken. De kok maakte een bijpassend brioche-achtig deeg en sneed het in gelijke stukken. De prins was opgetogen en de voorloper van de Luikse wafel was geboren. De dikke, zeer zoete wafel met de wat onregelmatige vorm dankt zijn bijzondere charme aan de kristalsuiker, die tijdens het bakken karamelliseert.
Het lekkerst vers en warm geserveerd
Beide versies van Belgische wafels vind je op bijna elke Belgische straathoek. Zowel toeristen als locals genieten ervan in het café of tussendoor uit de hand. Ze zijn het lekkerst warm, rechtstreeks uit het wafelijzer. Terwijl sommigen liever genieten van hun lichte, luchtige wafel met een beetje poedersuiker, geven anderen de voorkeur aan uitgebreide toppings - bijvoorbeeld met fruit zoals aardbeien en bananen, room, chocoladesaus, jam, siroop of nogacrème. IJs of een extra portie boter die langzaam smelt op de hete wafel dragen bij aan het genot.
De bereiding – ook zonder gist
De gist geeft Belgisch wafelbeslag zijn perfecte luchtige lichtheid. Dit betekent echter wel dat het wat tijd en vaardigheid kost om het te bereiden, aangezien het bekend is dat gistdeeg een bepaalde tijd nodig heeft om te rijzen. Als alternatief zijn er ook recepten zonder gist die bakpoeder gebruiken. Het wafelijzer moet in ieder geval goed worden voorverwarmd en daarna licht ingevet om te voorkomen dat het beslag gaat plakken. En tot slot mag er net genoeg beslag worden gegoten zodat de vorm niet overloopt. Dan staat niets een perfect wafelplezier in de weg!
Naast deze soorten zijn er nog meer wafels mogelijk, kijk maar eens op: https://www.wafelijzer.eu/.