Fondue - Oudejaarsklassieker

Fondue - Oudejaarsklassieker

Vandaag laat ik je mijn recept voor fondue zien. De oudejaarsfondue smaakt heerlijk bij groenten, vis, zeevruchten of vlees. Een vegetarische fondue, met tofu, gebakken kaas en veel groenten, is een nieuwe optie!



Vandaag laat ik je mijn recept voor fondue zien. De oudejaarsfondue smaakt heerlijk bij groenten, vis, zeevruchten of vlees. Een vegetarische fondue, met tofu, gebakken kaas en veel groenten, is een nieuwe optie! Een geslaagde fondue gaat op zijn best vergezeld van vele lekkere, koude sauzen: klassieke sauzen zoals bieslooksaus, tartaarsaus gecombineerd met exotische chutneys of vurige dipsauzen laten de smaakpapillen dansen. Hier vind je een recept voor fonduesauzen ... De fondue is een echte klassieker voor oudejaarsavond. Het voordeel is duidelijk: na de voorbereidingen hoeft niemand alleen in de keuken te staan. Aan tafel stellen de gasten hun fonduemenu naar eigen smaak samen. Als leuke toevoeging presenteer ik je in de post een idee voor een fonduedessert. Als de pot kookt, is het tijd voor ontspannen gesprekken. Mijn bijdrage brengt de fonduevoorbereiding ter zake en beantwoordt de vraag welke fondue voor jou geschikt is. Hier spring je direct naar het fonduerecept en het fondue-boodschappenlijstje.

Fondue met bouillon

Voordeel: gezond en geen vetgeur
Nadeel: het duurt langer

De fondue met bouillon is de gezondste fonduevariant voor oudejaarsavond. Het past zeker in de goede voornemens voor het nieuwe jaar! Kook of pocheer de ingrediënten in de hete bouillon. Vis, vlees of vegetarisch, alles is mogelijk en afhankelijk van het dieet van de gasten zijn er diverse fonduepotten populair. De basis voor de fondue met bouillon is een runderbouillon, een visbouillon of een groentebouillon. U kunt de betreffende bouillon op een klassieke Europese of Aziatische manier kruiden. De Aziatische versie van de soepfondue heet “vuurpot”. Verfijn je bouillon voor een braadpan met sojasaus, sesamolie, shiitake, gember, anijs en knoflook. Opmerking: zeevruchten en groenten koken erg snel in de hete soep. Snijd het vlees alstublieft zo klein mogelijk, dunne plakjes vlees of reepjes die gemakkelijk kunnen worden geprikt of gelijkmatig en snel in de mand kunnen worden gekookt, zijn ideaal. Door de ingrediënten in de soep te koken krijgt deze een zeer krachtige smaak. Houd daarom wat verse kruiden achter om aan het eind van de avond te genieten van de soep met vers gesneden kruiden. Als basis voor soepfondue kunnen groentebouillon, visbouillon of runderbouillon worden gebruikt.

Fondue met vet

Voordeel: snel koken van ingrediënten, geroosterde smaak
Nadeel: vette geur en beperkt gezond

Gebruik heet vet voor een klassieke vlees- en groentefondue. Verfijnde koolzaadolie, zonnebloemolie of smaakloos kokosvet zijn ideaal. De vette fondue is niet zonder gevaar. Je tafel moet stabiel zijn, de fonduepan mag maar voor de helft gevuld zijn met heet vet of olie. Voor sommigen klinkt het overdreven, ik raad ook aan om een ​​blusdeken bij de hand te hebben, aangezien menig oudejaarsavond niet alleen het oude jaar heeft afgebrand. Een deksel dat op de pot past, dient als kleine veiligheidsmaatregel. Als het vet te heet wordt of ontbrandt, kan de pan snel worden afgesloten met een deksel. Vetbranden mogen niet met water worden geblust, omdat het hete vet alle kanten op zal spatten en extreme brandwonden kunnen ontstaan. Let bij het maken van fondue met vet en olie op de temperatuur. Het temperatuurbereik van 170 ° C + -10 graden Celsius heeft zichzelf bewezen. Het lekkere deel van de klassieke fondue met vet wordt snel uitgelegd: Bij het frituren in heet vet worden de fondue-ingrediënten lekker en gelijkmatig gaar. Daarnaast kun je een beslag maken om de ingrediënten in te dippen. Vis en zeevruchten, vlees en tofu, fruit voor een fonduedessert ... Al deze ingrediënten kun je in het beslag dopen en vervolgens in hete olie bakken tot ze lekker en knapperig zijn.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel



© 2015 Rafa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.