Het perfecte kopje thee zetten

Het perfecte kopje thee zetten

Het zetten van een kopje thee is meer dan warm water over een theezakje gieten. Theeblaadjes zijn een hoogwaardig natuurproduct en in veel soorten en vormen verkrijgbaar. Door een juiste behandeling en bereidingswijze krijg je het beste resultaat. Het is ook helemaal niet complex. Door de navolgende tips serveer je vanaf nu een perfect kopje thee zoals een echte thee sommelier dat doet. Daar ga je zeker van genieten.TIP 1: thee bewaren

Thee is lang houdbaar mits je het adequaat opbergt. Licht, vochtigheid en hitte zijn niet goed voor de houdbaarheid. Daarom is het belangrijk om de thee op een goede plek op te bergen. Kies voor een plek die donker, droog en wat lager qua temperatuur is. Een goede plek is bijvoorbeeld een donkere opbergkast. Bewaar thee bovendien in een afgesloten verpakking zoals een theekist of afgesloten blik.

TIP 2: materiaalgebruik

Het juiste gereedschap is het halve werk dat past bij de zetmethode. Denk hierbij aan de theepot, zeefje, filter, kopjes/glazen, matcha klopper en/of de theewarmer. In beginsel is het advies om glas of porselein te gebruiken, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het effect van verschillende zetmethodes. Gebruik je grotere theebladeren? Kies dan ook voor een grotere theefilter, zodat de bladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen, waardoor de smaken optimaal tot hun recht komen.

TIP 3: de voorbereiding

Maak de materialen die je gebruikt eerst even warm. Dit wordt namelijk vaak vergeten en kan echt het verschil maken. Zorg ervoor dat de theepot, de glazen en eventueel andere benodigdheden (zoals de theefilter) worden voorverwarmd voordat je de thee opschenkt. Hierdoor zal de thee niet te snel in temperatuur dalen en worden hoogwaardige smaken behouden.

TIP 4: temperatuur

Wat velen niet weten is dat thee helemaal niet mag koken als de thee wordt toegevoegd aan het water. De theebladeren kunnen hierdoor namelijk verbranden en zo kan er een bittere smaak ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet. Afhankelijk van de theesoort ligt de temperatuur tot wel 30 graden lager dan het kookpunt en bij Japanse groene thee zelfs 40 graden lager. De beste temperatuur wordt aangegeven in het zetadvies van betreffende theesoort. Vaak staat het op de verpakking van het artikel. Ook zijn er algemene standaarden Een thermometer is een handig hulpmiddel.

Wil je meer tips over thee zetten? Op de website van De Theespecialist krijg je unieke tips van een gecertificeerde theesommelier. Ook kun je hier de beste thee kopen van de beste theemerken die met zorg zijn geselecteerd door de echte kenner.

Meer leuke en handige tips lezen? Abonneer op een kooktijdschrift.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.