De oorsprong van de kerstkalkoen

De oorsprong van de kerstkalkoen

Kalkoen is één van de populairste gerechten om klaar te maken. Het ziet er vaak indrukwekkend uit en smaakt heerlijk, daarnaast laat het zien dat er echt moeite is gedaan om een prachtig stuk vlees op tafel te zetten. Kalkoen bereiden is namelijk niet iets dat je in een paar minuten of een uurtje doet. Hoe komt het echter dat kalkoen zo populair is met de feestdagen?Van Amerika naar Europa en terug

Goed, kalkoen is dus zeer populair als kerstgerecht, maar waar komt dit stuk vlees vandaan en hoe is het zo populair geworden met kerst? Allereerst komt kalkoen van het Amerikaanse continent waar het al sinds mensenheugenis gegeten wordt. Pas rond de 16de eeuw werd kalkoen voor het eerst in Europa gegeten, vooral op het Iberisch schiereiland. Vervolgens werden vrij snel populair bij de Engelsen en Engelse handelaars stuurden deze naar het Britse eiland. De pelgrims brachten vervolgens de kalkoen weer terug naar Amerika.

Van Thanksgiving naar Kerst

De pelgrims eten kalkoen eigenlijk al sinds het begin met Thanksgiving. Hierbij is het traditie om een (gevulde) kalkoen op een rijkelijk gevulde tafel te hebben. De kalkoen is in Nederland vervolgens pas geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse en Canadese bevrijders hebben de kalkoen hier voor het eerst echt geïntroduceerd. Sindsdien is het met de jaren steeds populairder geworden. Zeker gezien de invloeden die steeds meer toenemen van de Amerikaanse lifestyle. Met name daardoor heeft de kerstkalkoen enorm aan populariteit gewonnen.

De kerstkalkoen bereiden

De meest gebruikte manier om de kerstkalkoen te bereiden is de kalkoen braden. Veel mensen kiezen ervoor de kalkoen te vullen, waarbij je precies dat erin kan stoppen wat je zelf lekker vindt. Tal van mogelijkheden. Daarnaast kan je de kalkoen ook nog heerlijk marineren of kruiden, maar wordt deze ook vaak met spek omwikkelt. Vervolgens is het een kwestie van de kalkoen de oven inschuiven, kernthermometer erin en wachten op een heerlijke kerstmaaltijd.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Luca, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.