Wat is Cabernet Sauvignon voor een wijn?

Wat is Cabernet Sauvignon voor een wijn?

Cabernet Sauvignon is een van 's werelds meest erkende druivenrassen voor rode wijn. Cabernet Sauvignon werd internationaal erkend door zijn bekendheid in Bordeaux-wijnen, waar het vaak wordt gemengd met Merlot en Cabernet Franc.Waarom heet het Cabernet Sauvignon?
Jarenlang was de oorsprong van Cabernet Sauvignon niet duidelijk begrepen en omringden vele mythen en vermoedens. Het woord "Sauvignon" wordt verondersteld te zijn afgeleid van de Franse sauvage die "wild" betekent en verwijst naar de druif die een wilde Vitis vinifera-wijnstok is die inheems is in Frankrijk. Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie. 

Cabernet Sauvignon is een rode druifras dat bekend staat om zijn dikke, duurzame schil en de weerstand van de wijnstok tegen de elementen van de natuur. Na het ontstaan van de druif, werden de Cabernet Sauvignon-variëteiten in delen van Frankrijk overgenomen door wijnmakers die op zoek waren naar duurzamere planten die relatief gemakkelijk te kweken waren, en de druif werd zo omarmd door bepaalde regio's in de Bordeaux dat het wel tot een kampioen gerekend mag worden.

Merlot en Cabernet, het zijn de twee meest populaire rode wijnen in zowel de oude als de nieuwe wereld. Maar veel mensen weten niet wat ze allemaal uniek maakt, of waarom je misschien de voorkeur geeft aan elkaar, dus we zijn hier om te helpen.

Hoe zou je Cabernet Sauvignon omschrijven?
Het kan een volle, complexe, fruitige en droge wijn vormen als het op de juiste manier wordt gevinifieerd. De Cabernet Sauvignon-druif heeft het grootste deel van zijn bekendheid gekregen doordat hij wordt verbouwd in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Traditioneel gesproken smaken deze wijnen naar zwaar rood en zwart fruit, ondersteund door een opmerkelijk tanninegehalte.

Wat is het verschil tussen Cabernet en Cabernet Sauvignon?
Soms wordt Cabernet Sauvignon alleen Cab, Cabernet, Cab Sauv en vele andere namen genoemd. Het is hetzelfde soort wijn. Er is geen officiële druif genaamd Cabernet. Het is gewoon een bijnaam alsof je iemand Zin hoort zeggen in plaats van Zinfandel.

Wat is de meest populaire wijn in Frankrijk?
Bordeaux is de beroemdste wijnregio van Frankrijk en het referentiepunt voor Cabernet Sauvignon. Maar er is eigenlijk meer Merlot (66%) in de wijngaarden van Bordeaux in het algemeen dan Cabernet (22,5%).

Wat is beter merlot of cabernet sauvignon?
Cabernet Sauvignon is erg rijk en robuust, terwijl Merlot iets delicater is en een iets fruitiger smaak heeft. En hoewel beide wijnen als "droog" worden beschouwd, neigt Merlot naar een iets zoeter smaakprofiel, waardoor het gemakkelijker te drinken is.

Hoe lang kan ik Cabernet Sauvignon bewaren?
Als vuistregel kun je 3-5 dagen hanteren. Voorbeelden van rode, volle wijnen zijn Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot. Na opening zijn deze wijnen 3-5 dagen houdbaar, mits bewaard op een koele, donkere plaats met kurk erop.

Welke gerechten passen bij Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon is een wijn die moet worden gedronken met voedsel, gezien de zuurgraad, tannines en alcohol. We denken niet dat er een vaste regel is voor het drinken van wijn met eten, je drinkt wijn die je lekker vindt met eten dat je graag eet, maar Cabernet Sauvignon is zonder twijfel een wijn die het beter doet met eten dan zonder eten, als zodanig, het kan overweldigend zijn.

  • Wat te combineren met Cabernet Sauvignon
  • Burgers met blauwe kaas.
  • Filet Mignon met rijke balsamico-glazuur.
  • Slowcooker rundvleesstoofpot.
  • Ribben gestoofd met champignons en tomaten.

Synoniemen van Cabernet Sauvignon

Deze bekende wijn staat over de hele wereld bekend onder verschillende namen, waaronder: ​​Bidure, Bouche, Bordo, Bouchet, Burdeos Tinto, Lafite, Vidure, Petit Vidure


© 2015 wijncrni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.