Voorkom stress bij studenten!

Voorkom stress bij studenten!

Velen denken dat studeren alleen maar drinken, feesten en (heel sporadisch) studeren is. De werkelijkheid ligt anders. Steeds meer studenten kampen met stress, door bijvoorbeeld het leenstelsel en de prestatiedruk. Wist je dat 70 procent van de studenten druk ervaart bij het studeren? Steeds meer studenten hebben last van psychologische problemen. In dit artikel lees je wat jij als docent zijnde kan doen om stress bij de studenten te voorkomen.

 Maak stress overal bespreekbaar

Ten eerste is het belangrijk dat stress binnen iedere laag van de organisatie bespreekbaar wordt gemaakt. Gelukkig wordt er op de hogescholen steeds meer gedaan tegen stress. Zo geven docenten van NHL Stenden speciale trainingen om studenten meer stressbestendig te maken. In het college wordt besproken wat stress veroorzaakt, hoe je uitstelgedrag kunt tegengaan en krijg je verdere tips om stress te verminderen.

Plan voldoende ruimte in om te studeren

Stress is eigenlijk een verlies van controle op de werkzaamheden die je hebt. Studenten moeten in staat zijn om voldoende tijd te hebben om alle studeerwerkzaamheden in te plannen. Zo is het verstandig om één week voor de tentamens vrij te houden voor vragen. Hierdoor krijgen de studenten dus ruimte om te studeren en kunnen zij relevante vragen stellen. 

Laat studenten één ding tegelijkertijd te doen

Studenten verliezen al gauw de controle over het werk wanneer zij meerdere dingen tegelijkertijd moeten uitvoeren. Het continue switchen van taken kost veel energie. Laat studenten bijvoorbeeld één gehele dag aan een presentatie zitten die zij moeten laten zien, de volgende les is een Q&A etc.  

Probeer dus ook de werkdruk voor de studenten te spreiden. Maak vooraf een goede, realistische planning van welke taken en opdrachten gedaan moeten worden. Zo voorkom je ook dat studenten achteraf gaan klagen over de te hoge werkdruk. Het is dan ook verstandig om te kijken wat studenten voor andere vakken moeten doen, zodat je hier goed omheen kunt plannen. 

Schep duidelijkheid naar de studenten toe

Bij het voorkomen van stress is het voornamelijk belangrijk dat je zoveel mogelijk duidelijkheid schept. Communiceer dus helder wat voor opdrachten zij moeten inleveren, hoe het wordt beoordeeld en welke factoren het belangrijkst zijn.

Een fijne manier is om verslagen samen met de studenten na te kijken. Het voordeel hiervan is dat de student begrip krijgt voor je manier van nakijken en degene het cijfer beter kan accepteren.  

Probeer zoveel mogelijk mailcontact te voorkomen

Wellicht zal je het niet in eerste instantie bedenken, maar toch verstandig om stress te reduceren: voorkom zoveel mogelijk mailcontact! Kies bijvoorbeeld voor vrije inloopmomenten, waarbij studenten langs kunnen komen voor vragen. Ten eerste zorgt dit voor veel extra werk. Vervolgens hebben studenten persoonlijk contact met je over een prangende vraag. Zeker bij complexe vragen is het veel prettiger om persoonlijk contact te hebben. Bovendien kost het de studenten meer moeite om de vraag te stellen, waardoor zij het eerder zelfstandig oplossen.

Bedenk goed de reden achter de vraag

Uiteraard kom je ook volop studenten tegen die alleen maar studeren vanwege ‘het papiertje’. Ga daarom niet op alle vragen in! Door de achterliggende gedachte achter de vraag te ontdekken weet je of het verstandig is om daarop in te gaan of niet. 

Zo heb je bijvoorbeeld de veelvoorkomende vraag: Voor hoeveel procent telt de presentatie mee? Dit type vraag hoef je vaak niet per se te beantwoorden, want in de studiewijzer staat vaak voor hoeveel iets mee telt. Het is beter om dit soort vragen los te laten en enkel vragen te beantwoorden die direct gerelateerd zijn aan de lesstof.

Selecteer vooraf welke studenten worden toegelaten!

1 op de 3 studenten haakt na het eerste jaar af. Voor zowel de student als voor jou is dit zeker vervelend. Het niet afronden van de opleiding kost bovendien behoorlijk veel geld. Daarom zijn steeds meer hogescholen en universiteiten vooraf aan het selecteren wie ze wel en niet aannemen. Zo heeft NHL Stenden een selectiedag, heeft de universiteit van Amsterdam voor verschillende opleidingen een selectietoets en heeft de universiteit van Utrecht voor Recht ook een selectieprocedure. Voor studenten is een selectiedag een mooi moment om te kijken of de opleiding echt wat voor hen is en of ze het niveau wel aankunnen. 

Maak een vuist tegen stress

Op dit moment is stress beroepsziekte nummer 1 en ook onder studenten zijn de gevolgen van de stress steeds beter merkbaar. Het is daarom verstandig om verder te kijken dan alleen het overbrengen van de lesstof. Maak stress bij alle lagen van de organisatie bespreekbaar, maak een goede planning, stel heldere verwachtingen naar de studenten toe en hou het contact zo persoonlijk mogelijk. Niet alleen zorgt dit voor voldoende rust bij de studenten, ook zullen zij de lesstof beter begrijpen en is de kans groot dat de slagingspercentage zal stijgen. Hier profiteert uiteindelijk iedereen van!

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Martijn25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.