Educatief speelgoed: verschilt de keuze per leeftijdscategorie?

Educatief speelgoed: verschilt de keuze per leeftijdscategorie?

Educatief speelgoed kan enorm verschillen per leeftijdscategorie, daarom is het verstandig als ouder om goed op de hoogte te zijn van de soorten educatief speelgoed dat bij welke leeftijd past. Educatief speelgoed 1 jaar tot en met educatief speelgoed voor 12 jarige wordt besproken in dit artikel.Educatief speelgoed 2 jaar

Zoals in de introductie is uitgelegd is het belangrijk bij aankoop van educatief speelgoed om te letten op de leeftijdscategorie. Bij de leeftijd 1 jaar tot educatief speelgoed 2 jaar is het belangrijk om te kijken naar speelgoed dat zich bezig houdt met het verbeteren van de motorische vaardigheden. Deze categorie valt ook in te delen in zowel fijne als grove motoriek. Bij fijne motoriek worden kleine bewegingen zoals de motoriek van de handen bedoeld en bij grove motoriek wordt het gehele lichaam bedoeld zoals lopen.

Educatief speelgoed 3 jaar

Ook voor 3 en 4 jarige is motoriek belangrijk maar komen ook sociaal emotionele vaardigheden bij die worden ontwikkeld. Zoals het omgaan met andere kinderen en ermee spelen. Vanaf 5 jaar tot 7 jaar krijgt een kind meestal een beste vriend of vriendin. Hiermee wordt de zelfstandigheid van het kind getraind omdat het kind steeds meer buitenhuizen activiteiten zal ondernemen en zich steeds vaker uit zijn of haar comfortzone gaan. Maar als ouder hoef je je niet te veel zorgen te maken omdat een kind altijd graag thuis komt naar het welvertrouwde leven.

Vanaf 7 jaar wordt er meer geschreven en gesproken en wordt taal en grammatica een steeds grotere factor in het leven. Hier wordt in de basischool veel tijd aan besteed omdat het de basis is voor elk kind voor de toekomst. Hier zal het kind veel van leren en zal het kind ook steeds moeilijkere soorten van wiskunde krijgen. Vanaf 9 jaar zal het kind ook steeds meer ingewikkeldere wiskundige sommen krijgen zoals keersommen en deelsommmen. Hier zal het kind veel over willen praten omdat kinderen vanaf 5 jaar tot 12 jaar veel van hun bevorderde vaardigheden willen laten zien aan zijn of haar ouders. Als ouder zul je dit zeker merken maar ook op bijvoorbeeld feestjes of ontmoetingen wilt je kind steeds meer zijn of haar vaardigheden laten zien aan anderen. Dit komt ook omdat kinderen het fijn vinden om gecomplimenteert te worden wat meestal ook het gevolg is van het laten zien van de vaardigheden.

Telraam met kralen

Als ouder is het belangrijk bij de keuze van telraam met kralen je gaat kopen voor je kind om te kijken naar de leeftijd. Vele kinderen groeien en ontwikkelenen zich op verschillende snelheden dus maak je als ouder niet zorgen als het wat langer duurt of als je andere kinderen ziet van dezelfde leeftijd die al verder zijn gevorderd. Als ouder wil je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk elektronisch speelgoed in het huis neemt omdat dit de creativiteit en fantasie van het kind beperkt. Hierdoor zal het kind in de toekomst steeds minder waardering hebben voor andere spullen of speelgoed. Ook zal het kind meer richting pieken willen leven wat in de pubertijd tot niet fijne gevolgen kan hebben. Zorg er dus voor dat je als ouder goed voorbereid bent tijdens het aankoop van speelgoed op wat voor speelgoed het best is voor je kind en voor welke vaardigheden je wilt laten bevorderen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 educatievespeelgoed, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.