De Luipaardgekko

De Luipaardgekko

De Luipaardgekko is een kleine hagedis dat super populair is en veel als huisdier wordt gehouden. De reden hiervan is dat het een gemakkelijk te houden diertje is waar je weinig werk van hebt. Het is een boeiend dier dat in diverse kleurslagen en aftekeningen voorkomt. Ze zijn vooral in de schemering en s’ nachts actief.

 Afkomst

De Luipaardgekko leeft in Afghanistan, India, Iran en Pakistan. Het is een grondgekko dat overdag schuilt in holen of tussen de stenen. Ze leven voornamelijk in halfdroge gebieden. In de schemering gaan ze op jacht naar kleine levende insecten maar op de gekko zelf wordt ook gejaagd. Zo zijn het favoriete voedseldieren voor slangen en vogels. De gekko kan bij gevaar zijn staart loslaten net zoals vele andere gekko’s dit kunnen. Deze staart zal daarna nog een tijdje blijven bewegen als afleiding zodat de gekko tijd heeft om aan de vijand te ontsnappen.

 

Uiterlijke kenmerken

Een luipaardgekko wordt ongeveer 20 a 25 cm inclusief de staart. De wildkleurige heeft een geel tot bruinachtige lichaamskleur met donkerbruine of zwarte vlekken. Inmiddels bestaan er vele kleurvarianten namelijk:

 

 • Diverse soorten albino’s met roze banden of roze vlekken.
 • Diverse soorten hypo’s die minder kleur hebben.
 • Patroonloze soorten ook wel Patternless genaamd.
 • De High Yellow die een felgele ondergrond hebben.
 • De Tangerine dat oranje als hoofdkleur heeft.
 • De Giant, een groter soort.

 

De wild kleur luipaardgekko heeft een redelijk grote kop en een plat lichaam. Daaraan een korte worstvormige staart waarin hij zijn voedsel kan opslaan. Ze houden korte stevige poten echter zonder hecht lamellen zoals vele andere hagedissoorten waarmee ze letterlijk aan gladde voorwerpen kunnen blijven plakken. Zij hebben nageltjes waarmee ze prima kunnen klimmen. De onderbuik is licht van kleur. De ogen zijn spleetachtig en groen van kleur met verticale irissen. De huid is wratachtig. De gekko is een koudbloedig dier.

 

Het terrarium.

Voor een koppeltje of drie stuks hebt een een terrarium nodig van minimaal 60x40x40 cm. Om de dieren voldoende te voorzien van warmte en licht dient in deze afmeting terrarium wel een UvA-UvB lamp aanwezig te zijn. Schijn deze lamp op 1 plek waardoor de gekko ook koelere plekken kan kiezen. De temperatuur moet overdag ongeveer 25 graden en in de nacht ongeveer 20 graden. Zorg voor ongeveer 12 uur daglicht. Een winterslaap is wenselijk en geleidelijk brengt u de warmte overdag naar 20 graden en in de nacht naar 15 graden en brengt u het daglicht terug naar circa 8 uren. Na 2 maanden bouwt u het daglicht en temperatuur geleidelijk weer op. Een gekko houd niet van een doorkijk terrarium en daarom is een achtergrond wenselijk, daarnaast dient u ook te zorgen voor een aantal schuilplaatsen om stress te voorkomen. Stenen, houtsoorten en kunstplanten kunnen hier prima voor gebruikt worden maar ook kunt u schuilplaatsen kopen bij een erkende speciaalzaak. Als bodembedekking kunt u speciaal terrarium zand kopen bij de dierenspeciaalzaak maar ook bark, houtsnippers en krantenpapier wordt wel gebruikt. De gekko vervelt meerdere keren per jaar en een bakje met veenmos kan hem helpen makkelijker te vervellen. Een goede eetbak en een niet te diepe waterbak is noodzakelijk.

 

U hoeft het zand in het terrarium slecht 1x per jaar te vervangen. Omdat de gekko altijd op dezelfde plaats ontlast kunt u daar de drolletjes gewoon weg scheppen.

 

 

Voedsel

De gekko leeft voornamelijk van insecten waaronder:

 • Krekels
 • Meelwormen
 • Kakkerlakken
 • Wasmotten

Geef het dier niet te vaak wasmotten omdat deze hier van kunnen vervetten. Af en toe wat fruit kan geen kwaad al zullen ze hier niet veel van gebruiken. Zwangere gekko’s kunt u 1x per maand een pasgeboren muisje geven. Bestrooi wel de voedseldieren met calcium want gekko’s zijn dit nodig om gezond te blijven. Geef elke dag vers water en voer de dieren niet vaker dan 3x per week.

 

Voortplanting

Vanaf een half jaar kunt u het geslacht zien en na toen maanden zijn ze geslachtsrijp. Wel kunt u beter wachten tot de vrouwtjes minstens 45 gram wegen. De vrouwtjes leggen tot 10x per jaar 2 eitjes in het veenmos. Als een een aantal eitjes hebt kunt u deze in een broedstoof uitbroeden met vochtig vermiculiet als substraat. U kunt zelf bepalen of u meer vrouwtjes of meer mannetjes wenst dit doe u door:

 • broedtemperatuur – 26-30 graden – na 3 maanden komen er voornamelijk vrouwtjes uit de eitjes.
 • broedtemperatuur – 32 graden – na ongeveer anderhalve maand komt er voornamelijk mannetjes.
 • broedtemperatuur 34 graden – er komen weer meer vrouwtjes uit de eitjes.

Zet de temperatuur niet hoger want dan sterven de jongen.

 

Aanschaf

Een gekko kost tussen de 20- 150 euro afhankelijk van het soort. Een wildkleur is het goedkoopst. De hoogste kosten komt vooral door de aanschaf van het terrarium en de inrichting hiervan. De onkosten dat elke keer terug komt is het aanschaffen van voedseldieren en elektriciteitskosten voor warmte en verlichting. Op zich hoeft dit niet prijzig te zijn want tegenwoordig bestaan er ook spaarlampen voor het terrarium.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ABelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.