Hoe zorg je ervoor dat de kat de kattenbak juist gebruikt?

Hoe zorg je ervoor dat de kat de kattenbak juist gebruikt?

Wanneer je een nieuwe kat in huis neemt, is het allerbelangrijkste dat je ervoor zorgt dat de kat de kattenbak gaat gebruiken. Er is niks vervelender dat de kat zijn of haar behoefte buiten de bak gaat doen. Gelukkig zijn katten slimme dieren en zal het trainen van de kat veelal zonder problemen verlopen. Hoe train je een kat?Kat weet vaak de kattenbak wel te vinden in je huis

Katten zijn slimme dieren en in tegenstelling tot bij honden, hoef je een kat niet drie keer in de week uit te laten. Een kat kan zich daarom prima een gehele dag of zelfs twee dagen alleen redden. De kat heeft een natuurlijk instinct waar vanuit deze de kattenbak gaat gebruiken. Een kat wil van uit zichzelf al zijn behoeftes gaan begraven. Hierdoor zoekt deze in het huis een plek waar hij of zij dit kan doen en komt dan al snel op de kattenbak. Een voorwaarde is wel dat de kattenbak ongeveer met twee centimeter kattenbakvulling is gevuld, wil de kat deze gaan gebruiken.

Belangrijk wanneer de kat voor het eerst in het huis komt

Wanneer de kat voor het eerst in het huis komt is het belangrijk dat deze gelijk weet waar de bak staat. Hiermee geef je gelijk duidelijk aan waar de kat zijn of haar behoefte kan doen en voorkomt enige verwarring. Het geeft ook duidelijk aan wat zijn ruimte is in het huis en vanuit deze plek kan de kat het rest van het huis gaan ontdekken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de bak op deze plek blijft staan, anders kan de kat zich verward voelen omdat hij niet meer bekend is met de ruimte.

Een veilige ruimte voor de kat

Wanneer mensen hun behoefte willen doen trekken zij zich terug naar een kleine veilige ruimte waar ze alleen kunnen zijn. Dit is eigenlijk ook belangrijk voor een kat. De kattenbank moet dan ook in een ruimte staan waar het rustig is en liever waar geen mensen zijn. De bak kan het beste op een beschutte plaats staan zeker wanneer de bak geen kap heeft. Daarnaast is het erg belangrijk dat de bak ter alle tijde benaderbaar is voor de kat. Wanneer de kat niet bij de bak kan in verband met bijvoorbeeld een gesloten deur, zal de kat een andere plek gaan vinden om zijn behoefte te gaan doen. Dit is natuurlijk iets wat je liever wilt voorkomen.

De juiste kattenbak kopen voor je kat

Wanneer je een bak koopt moet je rekening houden met de kat zelf. De kat moet zich comfortabel kunnen voelen in de bak en zich kunnen ronddraaien. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoeveel katten je in huis hebt. De regel is over het algemeen gesproken dat je per kat een kattenbak in huis hebt. De bak is namelijk zijn persoonlijke ruimte van de kat en deze deelt hij niet graag. Wanneer je merkt dat een kat zich niet prettig voelt of wanneer deze toch zijn behoefte af en toe buiten de bak doet is het verstandig om eens een andere bak te kopen.

Andere redenen dat de kat zijn kattenbak niet gebruikt kan zijn dat je niet de juiste kattenbakvulling hebt. Sommige katten vinden houtkorrels fijner dan andere soorten vulling. Het is aan te raden om in het begin eens verschillende vullingen te proberen.


© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.