Is een slang als huisdier iets voor jou?

Is een slang als huisdier iets voor jou?

De meeste mensen kiezen voor een zacht huisdier, zoals een hond, kat of konijn. Niet zo gek. Deze dieren zijn eenvoudig te houden en je kunt er mee knuffelen en kroelen. Toch voelt niet iedereen die behoefte. Sommige mensen halen liever een ander dier in huis, zoals een slang! En slang hoef je niet 3 maal daags uit te laten en brokjes te voeren, maar je moet er wel een hoop andere dingen voor doen. Daarom zoeken we in dit artikel uit of een slang iets voor jou is. Benieuwd? Lees dan vooral verder…Benodigdheden: een terrarium

Laten we beginnen bij het begin: het terrarium. Een slang kun je uiteraard niet vrij door je woning laten kruipen. Buiten het feit dat hij dan waarschijnlijk zoekraakt, beschikt de woning niet over de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. De juiste waardes verschillen per slangensoort, maar zijn doorgaans hoger dan kamertemperatuur. Hierom is een goed terrarium essentieel. Deze kunnen van glas gemaakt zijn of van betonplex (of een combinatie van beide). Het terrarium moet in ieder geval een schuilplaats bevatten, evenals klim mogelijkheden en een bakje vers water. Zorg ook dat het terrarium groot genoeg is. Het is belangrijk dat de slang zich volledig kan strekken als hij dat wil.

Een goed terrarium inrichten vergt de juiste kennis en is natuurlijk niet goedkoop. Verdiep je hier dus goed in alvorens je een slang aanschaft. Zorg dat je alles gereed hebt voordat je de slang in huis haalt, dat is wel zo fijn voor het beestje.

Bevroren muizen in de vriezer

Word je niet vrolijk van de gedachten dat er bevroren muizen naast je bakje bami in de vriezer liggen? Dan is een slang waarschijnlijk niet het geschikte huisdier voor jou. Op een paar uitzonderingen na eten verreweg de meeste slangensoorten muizen. Om jou slang dus geregeld te voeren zal je voldoende muizen in huis moeten hebben. Wees hier dus goed van bewust en overleg dit ook met je huisgenoten. Als alternatief kun je natuurlijk een extra vriezertje aanschaffen, maar houdt er rekening mee dat je dat terug gaat zien in de energiekosten.

Niet te saai?

Een ander aspect waar je goed over na moet denken, is de activiteit van een slang. Het houden van een slang klinkt misschien cool, maar de meeste soorten liggen de hele dag stil, verstopt onder een steen of stuk hout. Je zit ze amper en als je ze ziet, bewegen ze doorgaans weinig. Als echte liefhebber van slangen heb je hier geen moeite mee, maar zoek je een bewegelijk dier dan is een hond of goudvis misschien toch een beter idee. Slangen hebben deze rust ook nodig. Haal ze dus niet te veel uit hun bak, daar kunnen ze gestrest van raken.

Hopelijk weet je zo voldoende om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot het aanschaffen van een slang. Wil je meer leuke feitjes te weten komen over slangen duik dan in de boeken of bezoek eens een terrarium beurs. Succes!


© 2015 Ambervanrietstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.