14 Belgische hondenrassen

14 Belgische hondenrassen

Ben jij al een tijdje op zoek naar een leuke hond, maar slaag je er steeds niet in? Dat is eigenlijk niet zo heel gek, want er zijn heel erg veel verschillende hondenrassen tegenwoordig. Natuurlijk zijn niet alle hondenrassen misschien wat jij graag hoopt, maar er zijn zeker hondenrassen te vinden die jij net als vele andere mensen heel erg leuk zal gaan vinden. Wij hebben 14 Belgische hondenrassen voor je op een rijtje gezet, deze hebben allemaal een eigen karakter en een persoonlijk uiterlijk. 

 

Belgische Herder

De Belgische Herder kijkt een beetje strak van zich af en staat in een hele nette houding. De Belgische herder wordt ongeveer middelgroot tot groot, maar het gewicht zou wel eens enkele tientallen kilo’s kunnen zijn. De Belgische Herder wordt veel gebruikt als waakhond, maar kunnen prima fungeren als huisdier. Let wel op dat je ze goed in de hand houdt, want ze zijn behoorlijk slim.

Het hondenras Bloedhond

In eerste instantie denk je bij de naam niet gelijk wat een snuitje, maar deze grote hond ziet er prachtig uit met zijn lange oren en hangende ogen. Ze kunnen wel vrij groot worden en hebben in de meeste gevallen mooie kleuren. De bloedhond heeft een vrij rustig karakter die erg veel naar zijn baas toe zal trekken. Met andere dieren kan de bloedhond ook prima, alleen kan het een beetje koppig zijn en misschien zelfs wel gereserveerd.

De Bouvier des Ardennes

Een echt hondenras die je vanuit België je veel kan tegen komen is de Bouvier des Ardennes die men ook wel Ardense koehond noemt. Dit hondenras heeft een wat ruwe uitstraling, wat vooral te maken heeft met de ruw uitziende vacht. Af en toe een bezoekje aan de trimsalon zal geen kwaad kunnen. Omdat ze her en der wat langere haren kunnen hebben.

Net iets anders de Bouvier des Flandres

Over dit ras kunnen we zeggen dat het zeker geen kleintje blijft, maar een prachtig dier om te zien. Hun lekkere donker kop met hun roze uitstekende tong zal zorgen voor de allermooiste plaatjes. Ze zijn ontzettend intelligent, maar kennen ook de nodige energie en zijn soms misschien een beetje brutaal. Een beetje sfeer haal je met dit ras zeker in je huis, hoewel het niet bij je in bed kan slapen.

Épagneul nain continental

Dit is echt een dotje om te zien, lekker klein van formaat en een echt knuffeltje. Mooie lange haren waar je zelfs vlechtjes in zou kunnen leggen, hierdoor zullen de grote oren nog meer opvallen. Dit is een Belgisch-Frans hondenras, maar wel erg hecht met de mensen binnen jouw gezin. Het hondje brengt leven met zich mee, maar heeft ook een klein nadeel. Dit ras dient namelijk iedere dag gekamd of geborsteld te worden om zoveel mogelijk knopen en klitten in het haar te voorkomen.

Griffon Belge

De Griffon Belge heeft een hele bijzonder snuit, hiermee zou je bijna denken dat het steeds een beetje boos kijkt. Niets is minder waar, want dit ras is eigenlijk bijna altijd vrolijk. Je kijkt er een beetje ruw op, vanwege de vacht, maar het karakter van de Griffon is eigenlijk bijzonder fijn te noemen. Soms zijn ze een beetje waakzaam, maar dat kan natuurlijk helemaal geen kwaad.

Griffon Bruxellois

Nog een Griffon, maar dan met wel een andere uitstraling. Wat een prachtig beestje om te zien, niet alleen vanwege de kleur, maar wat dacht je van de baard en de snor? Dat maakt dit hondje toch een uniek beestje in zijn soort. Ook dit Griffonnetje heeft een mooi karakter en hecht waarde aan de baasjes. Het griffonnetje blijft klein en wordt maximaal zes kilo, handig mee nemen als je met de auto of de fiets op pad gaat toch?

Groenendealer

Dit ras noemt men ook wel de Groenendaler en is familie van de Belgische Herder, alleen hebben ze een mooie lange vacht. Je kunt ze ontzettend veel leren, doordat ze onwijs leergierig zijn. Dit ras zit boordevol zelfvertrouwen en hebben een rustig karakter. Ondanks de lange haren moet je wel een beetje oppassen met kammen, omdat je anders de dikke vacht kan beschadigen. Het moment dat de Groenendealer in de rui is kun je een grove kam gebruiken voor het borstelen.

Leakense Herder

De Leakense herder ziet er wel anders uit dan de gewone herders, maar is ook echt een typisch Belgisch ras. De staart en de snuit zijn in de meest gevallen wat donkerder van kleur, wat dan wel een bijzondere uitstraling heeft. Je zou het zelfs wel een lieve uitstraling kunnen noemen, maar je dient de vacht wel af en toe te laten trimmen om de vacht mooi te houden. Dit ras is een beetje aan de dominante kant, maar is ook zeer oplettend en intelligent.

De Mechelse Herder

Bijzonder aan de Mechelse Herder is, is dat deze vernoemd is naar de grote stad. De meeste van ons kennen dit hondenras best wel, omdat je ze vaak ziet. Ze zijn waaks, maar zijn wel regelmaat nodig. Een goede training en duidelijke regels kunnen dan ook zeker geen kwaad. De Mechelse herder staat erom bekend stevig te willen werken, hij heeft natuurlijk niet voor niets een behoorlijk groot uithoudingsvermogen.

Petit brabaçon

Een snuit om direct verliefd op te worden, zo één lekker snuitje smelt ook jij gelijk voor toch? Ze zijn er niet in veel verschillende kleuren, maar de kleuren die er zijn zien er prachtig uit. De hondjes hebben een opvallende korte ruwe vacht en zien er in zijn geheel wat vierkant uit. Dit vrolijk hondenras komt graag met zijn baasje knuffelen, daarnaast heeft het een mooi warm karakter.

Het Schipperke

Het hondenras Schipperke is ook een typisch Belgisch ras, maar kenmerkt zich door zijn spitse snuit. Ze worden niet heel groot en zullen ook niet veel gewicht gaan krijgen. De vacht lijkt wat zacht op het oog, maar is juist aan de stevige kant. Wist je dat het Schipperke vaak gebruikt werd voor het vangen van ongedierte, zoals muizen en ratten. Ook het hoeden van vee gaan ze niet uit de weg, maar ze kunnen ook heel goed een gezinslid binnen het gezin zijn.

Tervuerense Herder

Een ander woord voor de Tervuerense herder is een Tervuurse Herder, deze behoort ook tot de Belgische herder familie. De vacht van deze herder is vrij lang en mogen niet geregeld geborsteld worden, omdat je de onderste vacht anders kunt beschadigen. De Tervuurse herder heeft wel veel beweging nodig, maar ook aandacht mag zeker niet ontbreken. Even lekker ravotten en rennen in het bos of park vinden ze heerlijk.

Belgische Mastiff

Een prachtig beestje om te zien en wat zijn ze leuk. Men denkt in vele gevallen dat het niet een lieve hond is, maar dit is echt niet zo. Juist voor het gezin waarin het fungeert, is dit ras zachtaardig en aanhankelijk. De hond is zo slim dat het eigen keuzes kan maken als het nodig mocht zijn, men gebruikte ze eerder ook bij werkzaamheden. Ze zijn namelijk stevig, sterk, lenig, maar ook zeer gehoorzaam. De Belgische Mastiff is rustig en geduldig met kinderen en visite zal erg enthousiast verwelkomd worden. Ze zijn in de meeste gevallen gestroomlijnd of in een reebruine kleur, maar dat maakt dit ras echt niet minder leuk.

 

 

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 pietprecies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.