Van hondenbrokken tot superfoods

Van hondenbrokken tot superfoods

Met hondensnoepjes en een lekker bot om te kluiven doen we als hondenbaasjes onze trouwe viervoeter veel plezier. Maar met welk gemak doen we dat en heeft dat geen slechte invloed op het dieet van onze honden? Hier leggen we uit wat een goed voedingspatroon voor honden inhoud.Met hondensnoepjes en een lekker bot om te kluiven doen we als hondenbaasjes onze trouwe viervoeter veel plezier. Maar met welk gemak doen we dat en heeft dat geen slechte invloed op het dieet van onze honden? Hier leggen we uit wat een goed voedingspatroon voor honden inhoud.

Wat geef jij aan je hond?

Er is veel hondenvoer in omloop met elk hun eigen goede en minder goede kanten. Vooral goedkope hondenbrokken is vaak goedkope voedzaamheid. Welke voedzaamheid eisen moet je rekening mee houden?

Niets is zo belangrijk te weten wat je wel en niet aan je hond kan voorschotelen. Ja, je weet wat je budget is, maar betekent dat automatisch ook dat ze ondanks de goedkope prijs de juiste voeding krijgen? We gaan hier nu dieper op in met de volgende tips.

Leer je hond kennen

Het belangrijkste hierin is dat je jouw hond kent en weet wat bij het type ras aan voeding past gelet op de bouw van de hond en het activiteits gehalte van de hond. De ene hond is heel actief, terwijl de andere urenlang languit op het tapijt ligt. Een goed voedingspatroon is dus afhankelijk van wat jouw hond doet gecombineerd met de bouw en ras van de hond.

Nat voer

Honden prefereren natvoer boven droog voer, je zult zien dat niet alle droogvoer wordt geaccepteerd door jouw hond. Het is dan ook de moeite waard om een variatie aan nat en droogvoer aan je hond te geven.

Vlees als hoofdingrediënt

Vlees is het belangrijkste ingrediënt waar jouw hond het meeste aan heeft bij goede voeding. Vooral rauw vlees geeft de hond het minste risico op gezondheidsproblemen. Vergeet daarbij ook niet dat orgaanvlees zoals lever en hart zeer gezond zijn en daarom niet mogen ontbreken.

Koudgeperste hondenbrokken

Als je dan toch aan droogvoer denkt, maak dan gebruik van koudgeperste hondenbrokken. Deze hondenvoeding wordt hoog ingeschaald qua voedzaamheid doordat er weinig voedingsstoffen verloren gaat in het proces en door de compactheid van het voer, na verwerking, een veel hoger percentage aan voedingsstoffen bevat dan de doorsnee hondenbrok.

Overgewicht

Overgewicht bij honden ontstaat wanneer honden teveel aan vlees binnenkrijgt door een niet gevarieerd dieet. Het toevoegen van groenten en granen aan hondenvoer maakt dat honden hun spijsvertering goed laten verlopen en ze een gezonde vacht krijgen. Vergeet ook hierbij niet dat te vet vlees of vette hondenbrokken ook meetellen bij het overgewicht van de hond.

Eenmaal een doordacht voedingspatroon voor je hond leidt tot een probleem- en ziektevrij leven van je hond. Net zoals bij mensen het geval is dat gezondheid met name bepaald wordt met wat je eet, dus ook voor je hond. Een gezond baasje denkt immers aan gezond hondenvoer voor een gezonde hond.


© 2015 SjoerdKleijheeg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.