Voor- en nadelen van een kat

Voor- en nadelen van een kat

Op internet is veel informatie te vinden over katten. Kijk bijvoorbeeld eens op dekattenwijzer. Daar vind je veel informatie over verschillende kattenrassen en benodigdheden. Want er komt meer kijken bij het kopen, houden en verzorgen van een kat dan je denkt.Wat komt er allemaal kijken bij een kat

Katten of poezen zijn huisdieren die goed voor zichzelf kunnen zorgen. Veel meer dan honden bijvoorbeeld. Maar denk niet dat je aan een kat niets hoeft te doen. Ook katten hebben verzorging nodig.

Katten hebben bijvoorbeeld een fijne slaapplek nodig in huis. Of het liefst meerdere slaapplekken. Verder zul je een krabpaal aan moeten schaffen, tenminste als je je bankstel heel wilt houden. Verder moeten zij ergens hun behoeften doen. Daarvoor is een kattenbak geschikt, maar die moet natuurlijk wel 1 tot 2 keer per week schoon gemaakt worden. 

Verder hebben sommige katten ook extra verzorging nodig van hun vacht. Deze moet regelmatig gekamd worden om huidproblemen te voorkomen. 

 

Voordelen

Het leuke van een kat is dat het gezelligheid geeft in huis. Het ene ras is wat aanhankelijker dan het andere, maar ze geven wat leven in de brouwerij. Ook is het fijn om voor een kat te zorgen. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld een kat omdat dit helpt tegen eenzaamheid. Doordat ze van je afhankelijk zijn geeft het deze mensen iets om voor uit bed te komen.

Verder is het natuurlijk erg leuk om met een kat te spelen. Zeker jonge kittens zijn erg speels en klimmen en klouteren overal op. Het zijn schattige dieren, waar je veel plezier aan kunt beleven. 

Een groot voordeel van een eigen kat is dat deze de katten van je buren uit jouw tuin houdt. Mensen die zich ergeren aan katten die hun tuin als kattenbak gebruiken, zouden eigenlijk zelf een kat moeten nemen. Dit is de beste en misschien wel de enige methode die werkt tegen kattenpoep in je net aangeharkte tuin. Want jouw kat zal niet snel haar eigen tuin als kattenbak gebruiken en ze houd de katten van de buren uit haar territorium!

 

Nadelen

Natuurlijk schept het houden van katten ook verplichtingen. Zo zul je regelmatiger thuis moeten zijn om een kat te verzorgen. Verder is het ook wat zielig als ze altijd alleen zijn, alhoewel dit per ras kan verschillen. Sommige kattenrassen kunnen prima alleen zijn en hebben maar weinig aandacht nodig.

Verder zul je af en toe met een kat naar de dierenarts moeten. Als je geen nestje met jonge kittens wilt, zul je een poes moeten laten steriliseren en elke dag een pilletje moeten geven. Verder kan een kat natuurlijk ziek worden en ook dan zul je goed voor ze moeten zorgen. Dit kan soms aardig in de kosten lopen.

Over kosten gesproken. Alleen met het aanschaffen van een kat ben je er nog zeker niet. Denk bijvoorbeeld ook aan het voer dat je zult moeten kopen, ontwormingskuren die regelmatig gegeven moeten worden en verschillende benodigde producten voor het houden en verzorgen van je kat.

Ook kunnen katten je interieur behoorlijk vernielen. Zeker als katten altijd binnen zijn en onvoldoende kunnen spelen en krabben en klimmen zullen ze het huis als speeltuin en als krabpaal gaan gebruiken.


© 2015 Goesje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.