Tips om het trainen van je hond te laten slagen

Tips om het trainen van je hond te laten slagen

Honden stammen af van wolven en hebben dus enige training nodig om onder de mensen te kunnen leven. Inmiddels zijn honden zo ver gedomesticeerd waardoor ze niet meer wild zijn, maar toch wil je een hond die luistert naar wat je zegt. Dat vereist training. Wat is nou de beste manier om je hond te trainen?Maak het niet te lang

Wanneer je je hond bepaalde commando’s wil trainen, vergt dat intense concentratie van de hond. Zorg er daarom voor dat de trainingssessies niet te lang duren. Je kan beter meerdere keren per dag een sessie houden van vijf minuten, in plaats van in een keer een uur lang trainen. Je hond heeft ook voldoende rust en ontspanning nodig na de training.

Juiste beloning

Wanneer je een hond een commando aan het leren bent en hij luistert ernaar, wil je hem graag belonen. Wat is nou een passende beloning voor een hond in een training? Voorbeelden zijn een stukje kaas, vlees of een hondenkoekje. Rauw vlees van Kiezebrink is een traktatie. Deze dingen vindt een hond vaak zo lekker, waardoor hij hetgeen wat jij van hem vraagt maar al te graag wil doen. Over het algemeen zijn de commando’s die wij van honden vragen, erg nutteloos voor de hond. Waarom zou hij gaan zitten als je hem dat vraagt? Voor de hond is dat geen doel opzich. Daarom is het des te belangrijker dat daar een goed beloning tegenover staat.

Val niet in de herhaling

Over het algemeen zorgt herhaling van het commando alleen maar voor verwarring en irritatie. Het is beter om een keer duidelijk te vragen wat je van je hond wil. Wel is het belangrijk dat je op dit moment de aandacht van je hond hebt. Wanneer hij je aankijkt, zeg dan een keer duidelijk het commando. Wacht tien seconden, want je hond moet wel de mogelijkheid krijgen om erover na te denken. Als hij na tien seconden nog niet gereageerd heeft, zeg dan nogmaals eenmaal het commando op. Het continue blijven herhalen van een commando heeft geen meerwaarde en leidt alleen maar tot frustratie.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 marske42, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.