Wat is het ideale handbagage koffer formaat?

Wat is het ideale handbagage koffer formaat?

Als je veel reist weet je dat een goede koffer voor de handbagage erg prettig is. Voor korte weekendtrips kan de ruimte in de handbagage voldoende groot zijn zodat je geen koffer hoeft mee te nemen als ruimbagage. Dat kan een hoop reistijd schelen. Vliegtuigmaatschappijen hebben de laatste jaren echter de regels aangescherpt waardoor niet alle formaten meer mee aan boord mogen. Je loopt zelfs het risico om tegen extra bagagekosten aan te lopen als je koffer niet voldoet aan de strikte regels. Deze extra kosten voor handbagage zijn vaak niet erg inzichtelijk, dus veel mensen komen voor een verrassing te staan als ze hun koffer mee de cabine in willen nemen. Er zijn sites zoals Bagagekosten.nl die de afmetingen voor handbagage hebben verzameld en inzichtelijk hebben gemaakt wat de mogelijke extra kosten zijn als je niet aan deze richtlijnen voldoet (extra kosten zijn vaak rond de €50). Verschillende handbagage regels per maatschappij

Wat veel mensen niet weten, is dat iedere maatschappij er eigen regels op nahoudt. Zo kan het voorkomen dat je een handbagage koffer hebt, die je na je overstap niet meer mee de cabine in mag nemen. Dit kan gebeuren als je op je tweede vlucht met een andere vliegmaatschappij vliegt met andere bagageregels. Een goed overzicht van alle handbagage afmetingen per maatschappij vind je op de website www.afmetingen-handbagage.nl. 

Als je dit overzicht bekijkt zie je ook een aantal rode nummers. Dat zijn de ondergrenzen van een bepaalde lengte, hoogte of breedte maat. En juist daar loop je risico dat je de norm overschrijdt. Veel koffers zijn namelijk geschikt voor gemiddelde afmetingen zoals 55cm x 35 cm x 25cm, terwijl er al veel maatschappijen zijn die een maximum van 20cm hanteren als breedte/diepte maat. Eén van de prijsvechters hanteert zelfs een maximaal formaat 40 x 20x 25cm! 

De koffer die altijd mee mag 

Als je alle formaten bekijkt en telkens de kleinst toegestane formaten noteert (LxBxH), dan kom je op het ideale handbagage koffer formaat. Dan heb je wellicht niet de ruimste koffer, maar je hebt wel het bagagestuk dat altijd mee de cabine in mag. Hierdoor loop je dus nooit het risico om tegen extra hoge kosten aan te lopen.

De koffers met de onderstaande afmetingen voldoen aan de zogenaamde IATA-norm (opgesteld door de International Air Transport Association). Dat is een bagagestuk met de maten:

55 x 35 x 20 cm

Als je dus een koffer gaat uitzoeken in de winkel, doe je er verstandig aan om hier rekening mee te houden. Je kunt natuurlijk ook voor een groter formaat kiezen, maar dan moet je goed de regels in de gaten houden van de vliegmaatschappijen. Er is tegenwoordig namelijk een steeds grotere kans dat je koffer niet mee mag. Of tegen een flinke bijbetaling natuurlijk...


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Jelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.