Waar moet je op letten bij het kopen van een fietscomputer?

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietscomputer?

Er zijn verschillende fietscomputers verkrijgbaar die je momenteel kunt kopen in de winkel. Het verschil zit vooral in het aantal functies van deze apparaten. Een eenvoudige fietscomputer heeft vaak alleen maar een kilometerteller, terwijl een geavanceerde computer bijvoorbeeld ook navigatiemogelijkheden heeft. Waar moet je op letten bij het kopen van een fietscomputer?Het verschil in functies van een fietscomputer

De eenvoudige fietscomputer is vaak niet meer dan een kilometerteller. Er is wel sprake van een elektronisch apparaatje met een display waarvan gegevens kunnen worden afgelezen, maar die gegevens blijven bij een eenvoudige fietscomputer beperkt tot enkele hoofdfuncties als snelheid, dag afstand en totale afstand. Bij een geadvanceerde fietscomputer moet je denken aan de mogelijkheid om je hartslag te meten, maar ook een navigatiefunctionaliteit.

Uit welke onderdelen bestaat een fietscomputer?

Een fietscomputer bestaat uit een aantal onderdelen zoals een sensor welke aan de vork van de fiets is bevestigd. Een fietscomputer heeft een magneet welke aan een spaak is bevestigd. Deze magneet houdt elke draaibeweging bij en geeft dit door aan de sensor. De sensor wordt verbonden aan de fietscomputer door middel van een snoer. Op het stuur van de fiets kan de fietscomputer met een houder vastgezet worden. De fietscomputer zelf is vaak een element welke je van de fiets af kunt nemen. Dit om diefstal tegen te gaan.

GPS op je fietscomputer

De laatste jaren is de GPS functie op de fietscomputer enorm qua populariteit toegenomen. Deze houdt niet alleen je positie bij maar de meeste fietscomputers kunnen ook de route van A naar B aangeven. Dit is niet alleen handig voor wielrenners maar ook mensen die recreatief fietsen door van te voren routes te plannen. Met deze functie raak je nooit meer de weg kwijt. Wielrenners gebruiken deze functie vaak in combinatie met een website als Strava. Op deze website kun je routes bepalen en vervolgens doorsturen naar je fietscomputer.

Welke andere functies kan een fietscomputer hebben?

Een fietscomputer kan vele functies hebben. De functies die de computer minimaal heeft zijn het bijhouden van de dag afstand, kloktijd, rijtijd, snelheid en totaalafstand.

Een extra functie kan zijn dat de fietscomputer de gemiddelde snelheid meet. Vooral wielrenners zijn hierin geïnteresseerd om te kijken of een nieuwe rit een hoger gemiddelde heeft. Zo kan ook de maximale snelheid gemeten worden om te zien welke top snelheid je bereikt hebt tijdens het fietsen. Het meten van de hartslag is ook een handige functionaliteit voor wielrenners die hun prestatie willen verbeteren.

De meer geavanceerde fietscomputers kunnen ook het calorieverbruik meten, de hoogte aangeven en hebben een thermometer.

Smartphone gebruiken als alternatief

Wanneer je niet het geld wilt uitgeven voor een fietscomputer kan een smartphone een uitkomst bieden. Een smartphone heeft vaak een GPS functie en door het downloaden van apps kan ook de afgelegde afstand, snelheid en tijdsduur worden bijgehouden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.